Nederlandse Politiebond


NPB: Ter Horst draaft door met plan voor LIFESTYLE NEUTRAAL POLITIE-IMAGO

De NPB is onaangenaam verrast door de berichten dat minister Ter Horst van BZK vastberaden is het dragen van uiterlijke versierselen volledig te verbieden voor politieambtenaren. Die zouden voortaan tijdens hun werk alleen nog maar hun uniform mogen dragen en geen zelfgekozen aanvullingen daarop zoals zichtbare piercings of tattoos, oorbellen, hoofddoekjes of religieuze symbolen. Aanstaande vrijdag al wil Ter Horst een voorstel daartoe in het kabinetsberaad bespreken en 'volgens ingewijden' (aldus het ANP) streeft ze ernaar het lifestyle-neutrale optreden al vanaf 1 januari 2009 verplicht te stellen.

Een BZK-voorstel met een dergelijke strekking is op donderdag 2 oktober besproken in het maandelijks overleg tussen de minister en de vier landelijke politiebonden. De NPB en de andere bonden hebben het voorstel toen afgewezen als 'te betuttelend'. Sindsdien heeft over dit onderwerp geen overleg meer plaatsgevonden. Het is dan ook opvallend dat de minister besloten heeft haar voorstel blijkbaar in ongewijzigde vorm aan het kabinet voor te leggen, ondanks de kritiek van de bonden.

'De NPB vindt het ook opmerkelijk,' aldus bondsvoorzitter Han Busker op dinsdagavond 11 november in 'Met Het Oog Op Morgen', 'dat de minister zich blijkbaar meer zorgen maakt over het dragen van piercings en oorbellen door politieambtenaren dan over de schrikbarende onderbezetting in de basispolitiezorg en de gevolgen daarvan voor de kwaliteit van de politiezorg. Het is maar waar je prioriteit aan geeft.'

Verzorgd en veilig
Het standpunt van de NPB is al sinds jaar en dag dat politieambtenaren tijdens hun werk a). er in ieder geval verzorgd uit moeten zien en b). zelfgekozen uiterlijke versierselen mogen dragen (inclusief een kapsel naar keuze) mits ze daardoor hun eigen veiligheid en gezondheid niet in gevaar brengen. Dat laatste kan op twee manieren:
1. Tijdens fysieke confrontaties kunnen piercings, oorbellen en lange paardenstaarten belagers ongewenste vastgrijpingspunten bieden, met alle risico's van dien (uitscheuren onder andere).
2. Bepaalde uiterlijke versierselen (al dan niet van religieuze aard) kunnen bij bepaalde categorieën burgers agressie en gewelddadige reacties oproepen.

Volledig neutrale uitstraling
Volgens de minister is het voor de veiligheid van de politieambtenaren nodig om te kiezen voor een VOLLEDIG lifestyle-neutrale verschijning. Bovendien noemt ze een dergelijke stap van cruciaal belang om de politieambtenaren weer enig gezag in de maatschappij te laten herwinnen. Ze volgt daarmee blindelings het advies van de Raad van Hoofdcommissarissen en slaat het door haar gevraagde advies van de Commissie Gelijke Behandeling min of meer in de wind.

Echt noodzakelijk?
Deze commissie oordeelde eind vorig jaar dat de minister het recht heeft om politiewerknemers bepaalde kledingsregels op te leggen om het optimaal functioneren van de politie te bevorderen. Dergelijke voorschriften zijn op zich niet discriminerend te noemen. Het is echter maar de vraag of het voor het bereiken van dat optimaal functioneren ook echt nodig is om ALLE uiterlijke versierselen (zeker ook die van religieuze aard) te verbieden. Als de minister die noodzaak niet naar behoren kan aantonen, kan een dergelijk verbod wel eens in strijd zijn met de Wet gelijke behandeling (lees: neerkomen op een ongeoorloofde inperking van de vrijheid van godsdienst).

Klok dertig jaar terug?
De NPB deelt de bezorgdheid van de Commissie Gelijke Behandeling of de minister niet te ver doordraaft en 'in het algemeen belang' de klok voor de politieambtenaren te gemakkelijk dertig jaar terugzet. Wat ons betreft zit de door de minister en de korpschefs gewenste onpartijdige uitstraling met name in HET UNIFORM. Voor de rest is het 'succes' van een politieoptreden vooral afhankelijk van DE MENS in dat uniform van zijn persoonlijkheid en zijn vakmanschap.

De discussie zou dus moeten gaan over de vraag of het nodig is uiterlijke versierselen VOLLEDIG te verbieden om het functioneren van de politie zo veilig en effectief mogelijk te maken. De NPB was van harte bereid die discussie met zijn achterban en met de minister aan te gaan, maar blijkbaar kan zij het geduld daarvoor niet opbrengen.

Klik hier voor het interview met Han Busker in 'Met Het Oog Op Morgen' van dinsdag 11 november (vanaf 51:00)!

Gepubliceerd op 12 november 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.