KNMG
Minisymposium "Help! Een ramp?!" georganiseeerd door District Drenthe, Wenckebach Instituut en UMCG
Datum 12-11-2008 t/m 12-11-2008
Geaccrediteerd? Accreditatie aangevraagd
Locatie Johan Willem Friso kazerne, Assen
KNMG District Drenthe
Minisymposium
Help! Een ramp?!
Wat verwachten wij van u? De rol van de arts tijdens een pandemie....
Woensdag 12 november 2008
---
Ongevallen en rampen zijn onvoorspelbaar. We weten niet wanneer er een ongeval of een ramp komt, maar we weten wel dàt zij zullen komen. Voorbereid zijn op
een ramp is van essentieel belang.
Tijdens deze avond zullen wij aan de hand van de volgende casus;
Op donderdag bemerkt Kimbacala uit het AZC in Aalden dat hij moet hoesten, misselijk is en hoofdpijn heeft. Hij heeft twee dagen daarvoor zijn broer uit Angola ontmoet, die daar pas is geweest. Toen voelde hij zich nog goed.
Kimbacala verblijft sinds enkele maanden in het AZC. Hij mag daar wel niet werken, maar hij helpt soms met wat klusjes in het dorp. Soms loopt hij in het Aelderholt, het vakantiepark, dat naast het AZC ligt. De dag ervoor is hij 's morgens om 6 uur opgehaald door een busje om samen met andere mensen ergens te gaan werken. De dag later zijn zijn klachten erger geworden: hij is zo nu en dan warm en dan weer koud, rillerig en het hoesten wordt ook al erger, en dan bemerkt hij dat hij bloed hoest. Hij besluit naar de huisarts in het dorp te gaan en wordt doorverwezen naar het ziekenhuis.
Kimbacala spreekt nauwelijks Nederlands. Maar op de eerste hulp ziet men wel aan hem dat hij ziek is. Er wordt bloed afgenomen, er worden foto's gemaakt. Men besluit hem op te nemen Enkele uren later blijken de stollingswaarden veranderd te zijn, de koorts wordt erger, en hij is verward.
Men besluit hem op te nemen op de IC. Diezelfde dag meldt een medewerkster van het Aelderholt zich met koorts bij haar huisarts in Oosterhesselen, 6 km verderop. In het weekeinde zijn er op de huisartsenpost in Emmen nog drie meldingen met koorts en hoesten van bloed: 2 personen uit het AZC, en één persoon woonachtig in Aalden. Zij worden uiteindelijk allen opgenomen in het ziekenhuis. Verspreid over het land melden zich mensen bij hun huisarts met soortgelijke klachten Op maandag gaat in Aalden het gerucht dat er sprake is van een epidemie van een nog onbekende maar ernstige en besmettelijke ziekte met koorts.
vanuit verschillende invalshoeken, u een beeld geven wat uw rol als medicus zou kunnen zijn tijdens een ramp, in het bijzonder tijdens een pandemie.
Bernard Groot zal u inzicht geven in de taken van de GHOR tijdens maar ook bij de voorbereiding op een ramp. Ad Wagemakers zal vervolgens ingaan op de
nieuwe rol die defensie speelt bij rampenbestrijding en crisisbeheersing in het algemeen, en de geneeskundige capaciteiten daarbij in het bijzonder.
Na de pauze geeft Jaap van Dissel uitleg over oorzaak en gevolg van verschillende soorten infecties en zal Josée Netten ingaan op de psychosociale gevolgen van een 'griep' pandemie.
De ervaring bij rampen heeft geleerd dat als er informatie beschikbaar is over de juiste manier van handelen, daaraan zeker gehoor zal worden gegeven. De KNMG District Drenthe hoopt u tijdens deze avond voldoende informatie te verschaffen om u bewust te maken van de rol die u kunt spelen.
Programma
Woensdag 12 november 2008
18:15 Ontvangst en inschrijving met broodjes
19:00 Opening en casus, Jos Govaarts
19:10 Help de dokter verzuipt, Bernard Groot
19:40 Nationale operaties/ Intensivering Civiel militaire samenwerking, Ad Wagemakers
20:10 Pauze
20:30 Uitbraak! Influenza als paradigma, Jaap van Dissel
21:00 De psychosociale gevolgen van een "griep"pandemie, Josée Netten
21:30 Afsluiting, Jos Govaarts
Borrel
Inleiders / voorzitter/ voorbereidingscommissie
C.L. Brugman, hoofd Postgraduate School of Medicine, Wenckebach Instituut, UMCG
Prof. dr. J.T. van Dissel, hoofd afdeling Infectieziekten, LUMC
Drs. J.J.G.M. Govaarts, bedrijfsarts en coach, bestuurslid/ secretaris KNMG District Drenthe
Drs. B.J.A. Groot, hoofd bureau GHOR Drenthe
Mw. J. Hummel, consulent Postgraduate School of Medicine, Wenckebach Instituut, UMCG
Drs. J.C.M. Netten, beleidsmedewerker cultuur, Stichting Impact
Majoor, drs. P.J. Sweep, bedrijfsarts Ministerie Defensie, bestuurslid KNMG District Drenthe
Luitenant-kolonel A.M.J. Wagemakers, hoofd Sectie Operatien RMC Noord
Organisatie
De KNMG District Drenthe in samenwerking met het Wenckebach Instituut.
Doelgroepen
Leden van de KNMG districten Drenthe, Friesland en Groningen.
Plaats
Het minisymposium vindt plaats in de Johan Willem Friso Kazerne, Balkenweg 3, 9405 CC Assen.
Kosten
Deelnamekosten aan het minisymposium bedragen ¤ 35, - per persoon inclusief de kosten voor koffie, thee, broodjes en borrel.
Route en parkeren
Op de A28 (richting Assen) neemt u afslag 33 Assen/Smilde, aan het eind van de afslag neemt u de richting: Centrum. De kazerne bevindt zich na 150 m. aan uw rechterkant. U kunt zich melden bij de poort van de kazerne.
Inschrijving
U kunt zich tot 29 oktober 2008 online inschrijven via www.wenckebachinstituut.nl en ons machtigen het inschrijfgeld van uw rekeningnummer af te schrijven.
Het inschrijfgeld wordt in de week van 29 oktober 2008 van uw rekening afgeschreven. U ontvangt een bevestiging van inschrijving.
Annulering van uw inschrijving is mogelijk tot 29 oktober 2008. In dat geval worden administratiekosten (¤ 7,50) van uw rekening afgeschreven. Bij annulering na deze datum is geen restitutie mogelijk. Inschrijving is gezien de locatie strikt noodzakelijk!
Certificaat
U ontvangt na afloop een nascholingscertificaat.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Wenckebach Instituut, Postgraduate School of Medicine, Hanzeplein 1, Postbus 30.001, 9700 RB
Groningen, telefoon 050-3613558, e-mail paog@wenckebach.umcg.nl, http://www.wenckebachinstituut.nl
Klik hier om het programma te openen.
Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij het ABMS, het College van Accreditering Huisartsen en het AbSg.