Senternovem


12-11-2008 | World Energy Outlook 2008 - sombere voorspellingen van IEA

Presentatie World Energy Outlook 2008

Op woensdag 12 november presenteerde Aad van Bohemen, hoofd van de afdeling crisisbeheersing van het International Energy Agency (IEA) de World Energy Outlook 2008. Hierin blikt de IEA vooruit tot het jaar 2030 op de mondiale en regionale ontwikkelingen op energiegebied. De presentatie vond plaats bij het ministerie van Economische Zaken te Den Haag. De boodschap is alarmerend.

De rol van het IEA is om nationale overheden te adviseren bij hun klimaat- en energiebeleid. Ze heeft berekend dat de wereldwijde vraag naar energie met 45% (1,6 % per jaar) toeneemt tot 2030, wat vooral te danken is aan landen als China en India. In de OESO-landen neemt de vraag naar energie juist af. Tegelijk daalt de productie van de bestaande olievelden sneller dan eerder werd aangenomen.

Energie-revolutie
Zonder radicale maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken warmt de aarde op termijn met 6 graden Celcius op. Deze klimaatverandering is niet te accomoderen, noch door de natuur, noch door de menselijke beschaving. De OESO-landen zullen volgens de IEA veel beter hun best moeten doen om maatregelen te treffen die leiden tot minder CO2 uitstoot en energieverbruik. Tegelijkertijd wijst ze erop dat de doelen alleen bereikt kunnen worden met hulp van de niet-OESO-landen. De hele wereld zal een energie-revolutie moeten starten. Een belangrijke uitdaging daarin is om hen (China, India, Midden-Oosten) hierin mee te krijgen, aldus Van Bohemen. Dat wordt duidelijk in november 2009, tijdens de mondiale VN-klimaatconferentie in Kopenhagen waar onderhandeld wordt over een opvolger van het Kyoto-protocol

Als die uitdaging goed wordt opgepakt, kan de temperatuurstijging beperkt blijven tot 2%, zo heeft de IEA berekend. Olie blijft wel de belangrijkste fossiele energiebron. Er zijn veel investeringen nodig om de vraag naar energie af te dekken en om de capaciteit en de uitbreiding van energieproductie op peil te houden.

Olieproductie
Als de wereld veel investeert in olieproducerende Opec-landen dan kan de olie goedkoper worden. Maar deze landen stellen hun markten niet echt open, en zullen dus met duurdere olie komen. Het tijdperk van goedkope olie is over. De vraag naar olie groeit van 85 mln vaten per dag nu naar 106 mln vaten per dag in 2030. IEA voorspelt dat als we niets doen aan investeringen om de olieproductie op te hogen, dat we dan al in 2015 met een gat tussen vraag en aanbod zitten van 7 mln vaten per dag.

Geld, tijd en techniek zijn nodig om de maximale hoeveelheid olie te halen uit de grote oliereserves. Er gelden ook hier nogal wat bedreigingen. Van de 800 onderzochte velden blijken 580 over hun productiepiek te zijn. Bovendien mag de credietcrisis geen reden zijn om investeringen uit te stellen. Met de conventionele technieken krijg je zo'n 35 á 40% uit de velden, en met nieuwe technieken verhoog je de opbrengst met zo'n 15%. En daar is samenwerking tussen meer en minder geavanceerde nationale en internationale oliemaatschappijen voor nodig om de nieuwste technieken toe te passen. Er is veel aan gelegen om hierop aan te sturen.

Energy Efficiency
De IEA schetst dat als je wil uitkomen op 2 graden temperatuurstijging, dat dit voornamelijk door energie-efficiency behaald kan worden. Verder door meer duurzame energie in te zetten, de opslag van CO2 in de grond en kernenergie. De IEA adviseert om opnieuw na te denken over kernergie. De huidige technologie kan in een overgangsperiode gebruikt worden. Voorwaarde is nogmaals dat landen als China, India en het Midden-Oosten ook intensieve energie-efficiencymaatregelen zullen moeten nemen. Deze zaken vereisen geen technologische doorbraken. Wel zijn volgens de IEA technologische doorbraken te verwachten in de auto-industrie en andere manieren om zonne-energie op te wekken.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Website World Energy Outlook 2008