Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Waterwerk in uitvoering voor een schone Kralingse Plas

Het Kralingse Bos: een uniek stukje natuur midden in Rotterdam. Jaarlijks weten 3 miljoen liefhebbers van ruimte, groen en water het te vinden. Grote kans dat u ook regelmatig in het bos wandelt, op de plas roeit of aan de waterkant barbecuet. De recreatieve functie van het in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk gelegen bos is niet alleen belangrijk voor de inwoners van Rotterdam, maar voor de hele regio. Dat blijkt ook, want in april 2007 werd aan dit stukje natuur de waardering Beste openbare ruimte van Nederland toegekend. En straks is het Kralingse Bos nog mooier, als de waterkwaliteit van de plas is verbeterd.

Samen de waterkwaliteit verbeteren

De waterkwaliteit van de Kralingse Plas voldoet momenteel niet aan de eisen die landelijk aan (zwem)water worden gesteld. Daarom gaan het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en de Provincie Zuid-Holland samen werken aan een verbetering van de kwaliteit van het water. Als eerste zal in 2009 de waterbodem gesaneerd worden. Daarna worden er gedurende een aantal jaar verschillende verbeteringsmaatregelen uit het inrichtingsplan Kralingse Plas uitgevoerd.

Wat gaat er gebeuren?

In december starten we met het saneren van de waterbodem: het verontreinigd slib wordt afgedekt met een zandlaag. Op plaatsen waar het door de zandlaag te ondiep zou worden (de jachthavens) wordt het verontreinigd slib eerst verwijderd tot de vaste bodem of 1,8 meter waterdiepte. Daarna wordt de zandlaag aangebracht. Ook op locaties met een belangrijke recreatieve waarde (aan de noordzijde van de plas), wordt het verontreinigd slib geheel verwijderd. Op plaatsen waar de ondergrond na het verwijderen van het slib bloot komt te liggen wordt bovendien een zandlaag aangebracht. Dit laatste wordt gedaan om mogelijk opdrijven van veenschollen te voorkomen. De vaardiepte wordt als gevolg van de waterbodemsanering niet verminderd. Er wordt naar gestreefd

om de werkzaamheden voor de zomervakantie van 2009 af te ronden.

Na de bodemsanering volgen de verbeteringsmaatregelen uit het inrichtingsplan Kralingse Plas. In dit inrichtingsplan zijn alle maatregelen opgenomen die betrekking hebben op het terugdringen van de hoeveelheid voedingsstoffen in de plas en een verbetering van de biologische waterkwaliteit. Aan het plan wordt momenteel gewerkt, dus nog niet alle maatregelen zijn (in detail) bekend. Onder andere de volgende maatregelen worden in de loop van 2009 en 2010 uitgevoerd:


· Optimalisatie van het peilbeheer om de externe toestroom van voedingsstoffen terug te dringen.


· Ontwikkeling van natuurvriendelijke oevers zodat zich meer oever- en waterplanten kunnen ontwikkelen waarin de vissen kunnen schuilen en paaien.


· De oever langs de plas op verschillende plaatsen ondieper maken in de vorm van een banket voor de groei van ondergedoken waterplanten. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit van het watersysteem.


· Migratie van vis naar een watergang in het westelijk deel van de plas en de daarbij behorende aanleg van een vistrap (vispassage). Er ligt daar een zeer geschikte paaiplaats voor vissen.

Alle maatregelen uit het inrichtingsplan worden ingepast in de bestaande buitenruimte. Onderdelen van het plan verbeteren de buitenruimte, zoals de aanleg van een nieuwe steiger en een vistrap.

Waarom wordt de waterkwaliteit verbeterd?

Een deel van de bodem van de Kralingse Plas is verontreinigd met lood, het gaat om circa 30% van het oppervlak. De loodverontreiniging is niet schadelijk voor onze gezondheid, maar heeft wel een negatief effect op waterplanten en -dieren in de plas. Het lood is afkomstig van twee witloodfabrieken die voor 1900 in het gebied stonden. De fabrieken loosden hun afvalwater in sloten en later is dat in de Kralingse Plas terecht gekomen. Naast de loodverontreiniging wordt de huidige waterkwaliteit bepaald door een hoge concentratie voedingsstoffen waardoor regelmatig blauwalgengroei optreedt in de Kralingse Plas. Blauwalgen hebben de vervelende eigenschap dat ze bepaalde toxinen uit kunnen scheiden die schadelijk zijn voor vissen en watervogels. Bij zwemmers kan dit leiden tot huidirritatie. Doordat het water door de algengroei troebel wordt, dringt het licht niet door tot de bodem van de plas

en kunnen waterplanten niet ontkiemen.

Wat is het eindresultaat?

Sommige effecten van de verbetering van de waterkwaliteit zijn al snel waarneembaar, zoals de helderheid van het water. Andere effecten, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van water- en oeverplanten op verschillende plaatsen in de plas, hebben wat langer de tijd nodig voordat zij zichtbaar zijn. Ook weten we na de sanering dat de waterbodem niet meer verontreinigd is, óf deze is zodanig geïsoleerd dat de verontreiniging geen effect meer heeft op planten en dieren. Voor ons betekent dit dat we zwemmen in helder water en dat de zwemverboden van de baan zijn.

Wat merkt u ervan?

Om de waterkwaliteit van de Kralingse Plas te verbeteren zijn werkzaamheden nodig. Bij uitvoering van deze werkzaamheden wordt ernaar gestreefd om zo min mogelijk hinder te veroorzaken, maar met zon omvangrijk project is tijdelijk enige overlast voor recreanten, bewoners, exploitanten en omwonenden niet uit te sluiten. Werkzaamheden op het water worden zoveel mogelijk afgestemd met de direct betrokkenen. Voor we starten met de (voorbereidende) werkzaamheden wordt u op onder andere deze pagina uitgebreid geïnformeerd over de aard van de werkzaamheden en de overlast die u kunt ervaren.

Meer informatie

Voor meer informatie over het project kunt u terecht op de website van het hoogheemraadschap (www.hhsk.nl). In het kader van educatie worden verschillende activiteiten opgestart. Hierover wordt u later op deze pagina geïnformeerd. Als u eerder informatie wilt, kunt u contact opnemen met het hoogheemraadschap via telefoonnummer (010) 45 37 356.

De voortgang van dit project kunt u ook op de website van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk volgen via: 'Algemeen' ---> 'Projecten' ---> 'Werken aan een schone Kralingse Plas'.

Voor vragen en meldingen over het schoon, heel en veilig houden van het Kralingse Bos kunt u bellen met het servicenummer van de gemeente Rotterdam 0800 1545.