Gemeente Veenendaal


Veenendaal past eigen bijdrage Wmo aan

Veenendaal past eigen bijdrage Wmo aan

De gemeente Veenendaal past het beleid eigen bijdrage voor mensen die gebruikmaken van een Wmo-voorziening aan. Dit naar aanleiding van de evaluatie van het beleid. Op 1 januari 2008 is in de gemeente Veenendaal, evenals bij een aantal andere Nederlandse gemeenten, het beleid eigen bijdrage Wmo in werking getreden. Dat beleid houdt in dat mensen die gebruik maken van een Wmo-voorziening in sommige gevallen een eigen bijdrage moeten betalen. Wethouder Jaap Pilon: Wij vinden het belangrijk om dit nieuwe beleid snel bij te stellen als dat nodig is. Ook de raadscommissie heeft er zich over gebogen. Naar aanleiding van de uitkomst van de evaluatie heeft het college van B&W besloten het beleid eigen bijdrage Wmo te veranderen.

Eigen bijdrage en minima

Tot nu toe werd een eigen bijdrage gevraagd aan Wmo-cliënten die een inkomen hebben dat hoger is dan 120% van het voor hem of haar geldende sociale minimum. Doel van de regeling was dat mensen met een minimum inkomen geen eigen bijdrage moesten betalen. Uit de evaluatie bleek dat dit beoogde effect niet werd bereikt. Wettelijk is namelijk geregeld dat mensen die een voorziening op grond van de Awbz ontvangen, en van wie geen eigen bijdrage in het kader van de Wmo wordt gevraagd, deze bijdrage wel moeten betalen in het kader van de Awbz. Daarom heeft Veenendaal besloten om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te bereiken dat inwoners van Veenendaal die geen Wmo-eigen bijdrage hoeven te betalen, evenmin een Awbz-eigen bijdrage hoeven te betalen.

Trapliften

Vanaf 1 december 2008 wordt er geen eigen bijdrage gevraagd voor een in bruikleen verstrekte traplift.

Tot nu toe werd eigen bijdrage gevraagd voor in bruikleen verstrekte trapliften die duurder zijn dan 5.000 euro. Deze mogelijkheid is achterhaald door recente uitspraken van gerechtelijke instanties.

Vervoersvoorzieningen

Het beleid over de besparingsbijdrage wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008 afgeschaft. In rekening gebrachte besparingsbijdragen worden terugbetaald. Tot nu toe werd voor vervoersvoorzieningen zoals scootmobielen een vaste besparingsbijdrage bij de klant in rekening gebracht. Dit is gebaseerd op de aanname dat een ieder die gebruik maakt van een dergelijke voorziening geen fiets meer nodig heeft en dus kosten bespaart. Een recente uitspraak van een gerechtelijke instantie maakt het zeer moeilijk, dan wel onmogelijk om nog langer besparingsbijdragen te vragen.

Taxivergoedingen
De inkomensgrens van 150% van het minimum loon voor de (regio)taxivergoedingen wordt met ingang van 1 december 2008 afgeschaft. Het wel zo dat bij het bepalen van de hoogte van de individuele taxi- en/of autokostenvergoeding rekening wordt gehouden de voor eigen rekening komende normale kosten van openbaar vervoer. Immers, als de aanvrager niet ziek of gehandicapt zou zijn zouden die kosten ook voor eigen rekening komen.