Gemeente Schiedam


November

Schiedamse kinderen op stap

12 november 2008

Uitzendingen in de Tweede Wereldoorlog

Schiedamse kinderen op stap

Het Gemeentearchief Schiedam zoekt mensen die als Schiedams kind in de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezonden. Dat kan naar een ander deel van Nederland zijn geweest of naar het buitenland. Met deze mensen zouden we graag een interview willen houden over hun belevenissen in die tijd.
Fotos, brieven, ansichtkaarten, dagboeken, opstellen of andere documenten uit die periode zijn ook welkom. Deze hoeven overigens niet te worden afgestaan; we kunnen deze met uw toestemming ook scannen. Het archief wil de verhalen optekenen van de reizen die Schiedamse kinderen in of vlak na de oorlog hebben gemaakt. Gekeken wordt naar de organisatie van de reizen en de overeenkomsten en verschillen in de beleving van de deelnemers.
Het onderzoek van het archief naar uitgezonden kinderen past in het landelijke project Getuigen Verhalen van het ministerie van OC&W. Het ministerie wil zo het vastleggen van persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog stimuleren. De nadrukt ligt hierbij op themas, invalshoeken en groeperingen die tot nog toe relatief weinig aandacht hebben gekregen.
Het project Getuigen Verhalen vormt een onderdeel van het grotere programma Erfgoed van de Oorlog. Dit programma concentreert zich op het behoud en de toegankelijkheid van verhalen en materiaal - opdat nieuwe generaties een eigen beeld kunnen vormen van de Tweede Wereldoorlog.
Bent u geĂŻnteresseerd in het project Schiedamse kinderen op stap? Voor meer informatie of aanmelding, kunt u contact opnemen met: Gemeentearchief Schiedam: Caroline Nieuwendijk 010-219 1943 of archief@schiedam.nl.
Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Bijschrift bij illustratie: Sonja van Pelt vertrok in maart 1945 naar Overijssel vanwege het voedselgebrek in westelijk Nederland. Ze droeg een oude officiersjas en afgedragen schoenen van haar tante, waar ze zich erg voor schaamde. Illustratie: H. van Viegen.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie.