Gemeente Gouda


Uit het juiste hout gesneden (11-11-2008)

Bruggen, speeltoestellen, parkbanken. Vaak zijn ze van hout gemaakt. Maar ook voor het maken van briefpapier, enveloppen, kantoortafels en
-stoelen wordt hout gebruikt. Om te garanderen dat dit hout op een milieuvriendelijke, verantwoorde manier wordt verkregen, ondertekende de gemeente Gouda op 10 november een convenant met FSC Nederland. Met als gevolg: vanaf 1 mei volgend jaar wordt in gemeentelijke werken alleen nog maar hout toegepast met het FSC-keurmerk.

FSC-hout

Forest Stewardship Council, waar FSC voor staat, garandeert duurzaam beheer van bossen. Wethouder Marco Kastelein (Milieu). "Waar hout wordt gekapt, moet sprake zijn van eerlijke handel, voldoende werk voor de plaatselijke bevolking en herplant en behoud van het bos waar hout gewonnen is. Daarom nemen wij FSC-hout af en enthousiasmeren wij andere partijen dit voorbeeld te volgen." De gemeente schreef al gebruik van FSC-gecertificeerd hout voor bij de uitvoering van projecten. Nieuw is de eis dat aannemers ook zelf een certificaat moeten hebben. Dit garandeert dat zij ook echt met het juiste hout werken en achter het duurzaam beheren van bossen staan. Vanaf 1 mei 2009 werkt de gemeente alleen met FSC-gecertificeerde aannemers. Dat betekent dat zij een half jaar de tijd hebben om zich te laten certificeren.

Midden-Holland

Ook de gemeenten Zevenhuizen-Moerkapelle, Waddinxveen en Bergambacht hebben op 10 november hun handtekening gezet onder het FSC-convenant. Deze gemeenten zijn lid van het samenwerkingsorgaan Midden-Holland, waarbinnen is afgesproken dat zij zich inspannen voor toepassing van FSC-hout en afspraken vastleggen in een convenant. Hans Stout, directeur van FSC Nederland, geeft aan: "Ik ben er trots op met deze vier gemeenten een overeenkomst te mogen sluiten. Het is een prima zaak dat zij alleen met FSC-gecertificeerde aannemers werken. Daarmee nemen de gemeenten hun rol als opdrachtgever uiterst serieus en geven ze een voorbeeld aan anderen."

Duurzaam

De gemeente Gouda maakt zich als millenniumgemeente sterk voor vermindering van de armoede in de wereld, eerlijke handel en een schoner milieu. Lokale hulp en initiatieven kunnen bijdragen aan het oplossen van wereldwijde problemen. Daarom doet de gemeente veel aan duurzaamheid. Zo koopt zij Fair Trade koffie, laat zij haar post CO2-neutraal bezorgen, koopt zij groene stroom in en gebruikt zij LED-verlichting in verkeerslichten. Het gebruik van FSC-hout kan nu aan dit rijtje worden toegevoegd.


---