FNV

visual

12-11-2008

Pal voor behoud van sociale werkvoorziening

De FNV roept het kabinet op om snel werk te maken van de participatiebanen (de moderne opvolger van de ID-banen) om arbeidsgehandicapten weer een duurzame kans te bieden op de arbeidsmarkt. Dat zei voorzitter Agnes Jongerius op een bijeenkomst van de Abvakabo FNV in Delft over de sociale werkvoorziening.

Ze bekritiseerde opnieuw het rapport van Bert de Vries over de WSW en de Wajong-plannen van minister Donner. "Beide heren willen dat gehandicapten gaan werken met behoud van uitkering, en dat ze maar een deel van hun inkomen zelf mogen houden. Hierdoor zullen de meeste arbeidsgehandicapten minder verdienen dan het wettelijk minimumloon. En zo hebben ze ook geen kans om sociale rechten of pensioen op te bouwen. Dit gaat in tegen de principes van de FNV: Zo creëer je een nieuwe onderklasse van werkende armen!"

Decent Work Jongerius zei dat een arbeidsgehandicapte net als ieder ander recht heeft op volwaardig werk. "Hiermee bedoel ik niet een full-time functie, maar werk dat voldoet aan alle Arbo-normen, met een goed contract onder een goede CAO. En uiteraard met een inkomen dat kan zorgen voor economische zelfstandigheid. Immers, hoe kun je de emancipatie van gehandicapten serieus nemen, als je ze geen kans geeft op een volwaardig en onafhankelijk bestaan? Dit soort werk noemen we tegenwoordig: Decent work, of in rond Hollands: gewoon goed werk."

Loonkostensubsidie De FNV ziet het als een collectieve verantwoordelijkheid om de werkgever te compenseren voor het productiviteitsverlies van de arbeidsgehandicapte ten opzichte van een gezonde werknemer, bijvoorbeeld met een loonkostensubsidie. Doel hiervan is te komen tot gelijke kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt.

Sociale werkvoorziening Jongerius brak ook een lans voor behoud van de sociale werkvoorziening. "Die is internationaal uniek en een exponent van ons sociale beleid." Immers, voor een deel van de arbeidsgehandicapten is een baan bij een regulier bedrijf geen optie. Zij hebben een meer beschermde omgeving nodig, of zijn dusdanig gehandicapt dat werken in een bedrijf niet haalbaar is.

Beschermde plek Dankzij de sociale werkvoorziening hoeven we deze mensen niet over te laten aan de grillen van de markt, zegt Jongerius. "En ook niet aan de nukken van werkgevers. De SW kan hen een beschermde plek bieden waar ze zichzelf kunnen ontplooien en volwaardig mens voelen. De FNV staat pal voor het behoud van deze mooie voorziening."

Lees ook:

Abvakabo en FNV: voorstellen WSW onaanvaardbaar

{icon_pdf.gif} Speech Agnes WSW Delft 12 nov. 2008