Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
12.11.2008
Aandacht voor margarine bij Nationaal Schoolontbijt
Zo'n half miljoen kinderen hebben met hun leerkrachten in de laatste
week van oktober op school ontbeten. Dit in het kader van het
Nationaal Schoolontbijt 2008. Het schoolontbijt brengt het belang van
een goed ontbijt onder de aandacht, en is een kapstok voor lessen en
activiteiten over gezonde voeding en de plaats van het ontbijt daarin.
Dit jaar deden 2.200 basisscholen mee.
Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën was ook dit jaar
weer partner van Het Nationaal Schoolontbijt. Het lespakket 'Vet
lekker, Vet gezond' is in het kader van het ontbijt aan de scholen
aangeboden. Nieuw dit jaar was een poster voor in de klas met de drie
redenen om je boterham met margarine te besmeren:
1. margarine (of halvarine) uit een kuipje bevat gezonde onverzadigde
vetten;
2. margarine is een belangrijke dagelijkse bron van vitamine A, D en
E;
3. margarine geeft smaak en maakt je boterham smeuïger.
Belang ontbijten
Ongeveer 10 tot 15 procent van de energie en voedingsstoffen die we
dagelijks binnenkrijgen wordt geleverd door het ontbijt.
Goed ontbijten is van groot belang. Wie ontbijt, krijgt meer vitamines
en mineralen binnen. Uit onderzoek blijkt dat je de achterstand die je
oploopt door het ontbijt over te slaan wat vitamines en mineralen
betreft, niet meer compenseert gedurende de rest van de dag.
Verschillende studies in binnen- en buitenland laten bovendien bij
kinderen een verband zien tussen slechte schoolprestaties en
concentratie en het overslaan van het ontbijt. Voor kinderen die met
een lege maag van huis gaan, is bovendien de verleiding groot naar een
tussendoortje te grijpen, dat vaak maar weinig goede voedingsstoffen
bevat. Deze groep loopt daardoor meer risico op overgewicht in
vergelijking met kinderen die wel ontbijten.
Meer informatie kunt u vinden via deze link.