Senternovem


Nieuws

12-11-2008 | De Energie Investeringsaftrek is ook interessant voor kleine ondernemers

De meeste ondernemers hebben wel eens gehoord van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Dat deze ook de moeite waard is voor kleine zelfstandigen, is voor velen nieuw. Aannemer Tom Stroes uit Den Burg (Texel) deed de ontdekking een aantal maanden geleden. Zijn collega, timmerman Henk Jan Barendregt, maakt er al langer gebruik van. "Het aanvragen is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken."

Innovatie en duurzaamheid
Stroes en Barendregt kennen elkaar niet alleen doordat ze in hetzelfde vak zitten, op een eiland met slechts 13.000 inwoners. Ze delen ook dezelfde interesse als het om bouwen gaat. Tom Stroes: "Wij zijn allebei veel bezig met innovatie en duurzaamheid. Als je op een eiland woont met zoveel natuur als Texel, is dat haast vanzelfsprekend. We hebben hier ook een Stichting Duurzaam Texel, die brede steun heeft onder de bevolking. Als vakman vind ik het eveneens motiverend. Er komen steeds nieuwe materialen op de markt. Het is altijd leuk om te kijken of dingen beter kunnen.

Beter bouwen
Tom Stroes noemt een ander voorbeeld: "Ik ben net bezig met de uitbreiding van een kinderdagopvang. Die heeft een plat dak. Nou kun je daar gewoon bitumen op leggen. Dat zouden de meeste bouwers op Texel doen. Samen met de klant heb ik echter gekozen voor een nieuw materiaal: EPDM. Dat is een synthetische high-tech rubber, die als het ware over het dak wordt gespannen. Het gaat veel langer mee dan bitumen en is in de afvalfase aanzienlijk makkelijker te recyclen. Je kunt het bovendien krijgen in allerlei kleuren, waaronder wit. Ten opzichte van een zwart dak scheelt dat 's zomers vijf graden in de temperatuur in de ruimte eronder. Voor een kinderopvang is dat nogal wat. Dan kun je zeggen: ik doe al jarenlang hetzelfde, dat gaat goed dus blijf ik hetzelfde doen. Maar het is toch veel mooier als je iets beters kunt bouwen?

Niet moeilijk
In veel gevallen kosten duurzame materialen overigens niet meer dan traditionele, stellen Barendregt en Stroes. "Normaal gesproken verdien je de meerkosten op termijn terug door een lagere energierekening." Zakelijke klanten kunnen bovendien vaak gebruik maken van de EIA. "Als zelfstandig ondernemer was ik daar tot voor kort niet zo mee bezig", vertelt Tom Stroes. "Begin dit jaar heeft de Stichting Duurzaam Texel echter een informatieavond georganiseerd. Daarop hebben mensen van SenterNovem uitgelegd hoe de regeling werkt. SenterNovem voert de EIA uit. Op die avond ben ik erachter gekomen dat de EIA voor veel meer energiebesparende materialen en apparaten geldt dan ik had gedacht. De besparing die de EIA oplevert is ook aanzienlijk: 10 tot 20 procent van de investeringskosten. En het invullen van een aanvraagformulier is helemaal niet zo moeilijk; dat hebben we geoefend. Als ik één conclusie heb getrokken, dan is het wel dat de EIA voor veel meer bedrijven interessant is dan de meeste ondernemers beseffen, ook voor de kleine.

Zonde
Henk Jan Barendregt beaamt dat volledig. "Ik ben verbaasd dat niet meer bedrijven gebruik maken van de EIA. Hier op Texel zit bijvoorbeeld veel horeca. Ik ben ervan overtuigd dat bijna niemand weet dat je EIA kunt krijgen op energiezuinige koeling en airco. Dat is toch zonde? Tom Stroes laat een brochure zien: "Kijk, dit is de Energielijst. Die kun je downloaden van de website van SenterNovem. Daar staat precies op waarvoor de EIA allemaal geldt. Een aanvraagformulier kun je ook gewoon aanvragen of downloaden. Het is allemaal echt veel makkelijker dan de meeste mensen denken."