Gemeente Stadskanaal

Informatieavond reconstructie kruisingen N366 met Van Boekerenweg en Onstwedderweg

De provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal hebben plannen om de kruising van de N366 (de wegverbinding Veendam-Stadskanaal-Ter Apel) met de Van Boekerenweg ongelijkvloers te maken en de aansluiting van de Onstwedderweg op de N366 te verwijderen. U bent harte uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst op 12 november 2008.

De provinciale weg Veendam - Stadskanaal - Ter Apel (N366) is een belangrijke verbinding in het Veenkoloniale gebied. Deze route kenmerkt zich door een aantal knelpunten op het gebied van de verkeersveiligheid en de verkeersafwikkeling. De provincie en de gemeenten willen die situatie verbeteren.

De provincie heeft inmiddels twee onveilige kruisingen bij Alteveer en Stadskanaal ongelijkvloers gemaakt. Tevens is de weg voorzien van belijning die hoort bij een moderne autoweg. Deze aanpak is het begin van de verbeteringswerkzaamheden.

Als volgende projecten staan de ombouw tot ongelijkvloerse kruising van de N366 met de van Boekerenweg en het verwijderen van de aansluiting op de Onstwedderweg met de N366 op stapel. Graag willen wij u informeren over deze plannen. U bent dan ook van harte uitgenodigd om de informatiebijeenkomst op 12 november om 20.00 uur in het gemeentehuis te bezoeken. De inloop is vanaf 19.30 uur.

Drank- en Horecawet

Het is de houders van horeca-inrichtingen verboden deze van 31 december 2008 20.00 uur tot 1 januari 2009 12.00 uur voor het publiek geopend te hebben. Het gaat hierbij om horeca-inrichtingen waarin een in artikel 3 van de Drank- en Horecawet bedoeld bedrijf wordt uitgeoefend.

U kunt ontheffing aanvragen van dit verbod. Dit moet u dan schriftelijk aanvragen vóór 28 november 2008. Later ingediende aanvragen worden niet in behandeling genomen.

Meer informatie: de heer A. Stadman, T (0599) 631 655.

Meetwerkzaamheden in Stadskanaal

De komende tijd (tot begin december) worden in Stadskanaal meetwerkzaamheden verricht door medewerkers van de gemeente. De werkzaamheden worden gedaan voor de Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN). Dit is een kaart die door verschillende (semi-)overheidsorganen en nutsbedrijven veel wordt gebruikt.

Om afwijkingen in de kaart op te sporen zijn alle wegen en woningen in de volgende wijken bekeken:

* Stadskanaal-Noord

* Waterland

* Stadskanaal-Centrum

* Maarsstee

* Maarswold

* Maarsveld

* De Hagen

* Vogelwijk

* De Borgen

* Dideldom

* Vleddermond

Op een aantal plekken zijn afwijkingen ontdekt en daarom moeten verschillende delen opnieuw in kaart worden gebracht. Het kan ook zijn dat een bijgebouw (garage en/of schuur met fundament) dat er al jaren staat niet op de kaart voorkomt. Ook die bijgebouwen worden nu gemeten en op de kaart ingetekend.

Mogelijk gaat het ook om uw woning. Medewerkers van de gemeente die de metingen uitvoeren, bellen voorafgaand aan de werkzaamheden bij u aan. Zij kunnen zich legitimeren als medewerkers van de gemeente. Overigens vinden alle metingen buiten plaats, men hoeft uw woning nooit binnen te gaan. Als er niemand thuis is, zal men de metingen voor zover mogelijk wel uitvoeren en een brief achterlaten.

Meer informatie: de heer F. Kabel, T (0599) 631 422.

Fotowedstrijd

Luidt de gemeente straks met uw foto het nieuwe jaar in?

Op dinsdag 6 januari 2009 organiseert de gemeente de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor haar inwoners. De uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie komt als paginagrote advertentie in de Kanaalstreek van woensdag 17 december 2008. Een karakteristiek sfeerplaatje uit onze gemeente vormt het onderwerp voor deze gemeentelijke uitnodiging.

Wat vragen wij van u?

Pak uw camera en maak een foto die kenmerkend is voor de gemeente Stadskanaal. Een foto die sfeer uitstraalt en aansluit bij ons doel: de gemeente nodigt u uit de nieuwjaarsreceptie te bezoeken.

Eisen aan de inzending/foto:

* De foto is digitaal en heeft de hoogst mogelijke resolutie. Stel daarvoor uw camera in op de hoogste resolutie en de JPEG-instellingen met de beste kwaliteit. Zo maximaliseert u de resolutie en helderheid van de foto, waardoor deze geschikt is om op groot formaat af te drukken.

* De foto is in staand formaat.

* De formaatgrootte van de foto is maximaal 5 MB.

Inzenden

Mail uw foto voor 1 december 2008 naar krant@stadskanaal.nl.

Voorwaarden voor deelname


* U bent inwoner van de gemeente Stadskanaal.
* Foto's worden eigendom van de gemeente.
* Foto's mogen door de gemeente voor andere doeleinden gebruikt worden, met vermelding van de naam van de fotograaf.
* Per adres mag u maximaal 3 foto's inzenden.
* Medewerkers van de gemeente Stadskanaal zijn van deelname uitgesloten.

Jurering

De ingezonden foto's worden door een onafhankelijke jury beoordeeld. De winnaar krijgt schriftelijk bericht thuis.

Prijs

De winnaar ontvangt een mooie uitvergroting van de foto en wordt als speciale gast uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie op dinsdag 6 januari 2009.

De APV geldt voor iedereen!

In mei van dit jaar heeft de gemeenteraad de vernieuwde Algemene plaatselijke verordening gemeente Stadskanaal 2008 (APV) vastgesteld. De APV is een regeling voor alle zaken die betrekking hebben op de openbare orde en veiligheid en geldt voor iedereen binnen de gemeente. Het doel van de regeling is de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Elke gemeente heeft een APV en bovendien ziet de gemeente er op toe dat de regels worden nageleefd.

In de nieuwe APV zijn een groot aantal zaken vereenvoudigd, maar ook een aantal zaken duidelijker geregeld. Maar dan moet u natuurlijk wel weten welke regels er precies gelden. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste nieuwe en gewijzigde regels op een rij. De volledige APV staat op onze Regelingenbank.

Kapvergunning

U hebt voor het kappen meestal een vergunning nodig. Toch hoeft u niet voor alle bomen een kapvergunning aan te vragen. Voorbeelden van boomsoorten die u zonder vergunning mag kappen zijn: berken, meidoorn, alle naaldbomen, alle fruitbomen, maar ook alle hagen. Twijfelt u over het soort boom dat u wilt kappen, dan raden wij u aan advies te vragen bij de gemeente.

Drank- en drugsgebruik op straat

Op grond van de nieuwe APV is het verboden om drugs en alcoholische drank te gebruiken in de openbare ruimte, dus op straat. Door de politie en de stadswachten wordt erop toe gezien dat het verbod wordt nageleefd. Zij kunnen hiervoor dus boetes uitdelen.

Evenementen

Voor kleine evenementen, zoals buurtfeesten en -barbecues, is geen vergunning meer nodig. In plaats daarvan moet het evenement gemeld worden bij de gemeente. Dit kan via het meldingsformulier. Deze kunt u krijgen op het gemeentehuis. Het formulier moet u tenminste tien dagen voor aanvang van het kleine evenement indienen. We spreken van een `klein evenement' als er niet meer dan 50 personen aanwezig zijn. Er moet een organisator/aanspreekpunt zijn en het evenement moet zo plaatsvinden dat er geen verkeershinder of gevaarlijke verkeerssituatie kan ontstaan. Voor grotere evenementen die jaarlijks worden georganiseerd, wordt bekeken of een vergunning voor onbepaalde tijd kan worden afgegeven, als het evenement ongeveer gelijk blijft. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas. Houdt u er wel rekening mee dat voor een groter evenement een andere aanvraagtermijn geldt.

Terrassen

Voor terrassen geldt dat er onderscheid is tussen grote en kleine terrassen. Kleine terrassen moeten gemeld worden bij de gemeente. Voor grote terrassen moet eenmalig een vergunning worden aangevraagd. De gemeente is voorstander van terrassen, maar moet ook de openbare orde en veiligheid waarborgen. Om die reden zijn regels voor terrassen vastgesteld. U kunt deze eveneens bekijken op de regelingenbank, of afhalen bij het gemeentehuis.

Carbidschieten

Carbidschieten is normaal gesproken verboden, maar voor het traditionele carbidschieten met oud en nieuw is een uitzondering gemaakt. Er mag dan worden geschoten met maximaal 10 bussen zonder vergunning. Wel zijn er strenge eisen om de veiligheid van carbidschieters en eventueel publiek te garanderen.

Opslag van meststoffen van hobbydieren

Het houden van hobbydieren (paarden, pony's en andere dieren) is een leuke hobby. Door deze dieren kan er voor de omgeving echter overlast ontstaan. Dit komt de laatste jaren steeds vaker voor. Om de overlast voor de omgeving te beperken zijn er regels voor het opslaan van de meststoffen van deze dieren. Zo mag er maximaal 1 kubieke meter mest worden opgeslagen, dient de mest goed te worden afgedekt en moet het vijf meter van de erfafscheiding worden opgeslagen.

Hondenpoep

Net als het houden van hobbydieren kunnen honden ook overlast voor de omgeving veroorzaken. Vooral hondenpoep is een bron van ergernis. Daarom is besloten dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is de uitwerpselen van de hond op te ruimen als de hond zijn behoefte doet op een voor een ieder toegankelijke plaats. De hondenbezitter of
-houder is verplicht om bijvoorbeeld een zakje bij zich te hebben. Door de politie en de stadswachten wordt erop toegezien dat dit gebod wordt nageleefd. Tot 1 januari 2009 wordt er waarschuwend opgetreden. Na deze periode worden er bij overtreding boetes uitgedeeld.

Meer informatie: T (0599) 631 631.

Risicowijzer

Groningers risicobewuster, maar ondernemen nog te weinig actie

Inwoners uit de provincie Groningen vinden het belangrijk voorbereid te zijn op een ramp. Maar helaas onderneemt men nog te weinig actie voor aanvullende maatregelen, zoals het aanschaffen van een noodvoorraad. Dit is gebleken uit onderzoek dat onderzoeksbureau TNS Nipo onder 681 Groningers heeft gedaan naar het effect van de Risicowijzer. De wijzer is in april 2008 verspreid in Stadskanaal en alle andere Groninger gemeenten.

Doel van de Risicowijzer

Met de Risicowijzer willen we inwoners bewust maken van risico's en advies geven. In de wijzer staat bijvoorbeeld hoe u zich kunt voorbereiden op mogelijke calamiteiten, zoals de uitval van gas, water en stroom, hoog water en brand. Ook wordt stilgestaan bij wat u als inwoners kunt doen om minder zelfredzame mensen in uw omgeving te helpen.

Onderzoeksresultaten

70% van alle respondenten zegt de Risicowijzer te hebben ontvangen. Het grootste gedeelte geeft aan de Risicowijzer ook daadwerkelijk te hebben bewaard op een handige plek, zodat ze het exemplaar snel bij de hand hebben mocht er onverhoopt iets gebeuren. De Risicowijzer wordt gewaardeerd met een 6,9.

Onvoldoende actie

De meerderheid van de inwoners is na het lezen van de Risicowijzer bewuster gaan nadenken over risico's en vindt het belangrijk om voorbereid te zijn. Maar de overgrote meerderheid zet dat vervolgens niet om in gedrag en onderneemt te weinig actie. In 2009 zullen de Groningse gemeenten blijvend de aandacht vestigen op dit onderwerp.

Vervolg

Veel burgemeesters hebben in hun Risicowijzer beloofd extra informatie en voorlichting te geven aan mensen met een beperking. Voor mensen met een visuele beperking komt begin december een Risicowijzer uit. De teksten zijn ingesproken op cd-roms en er komt een groot-letterversie. Ook zal er een Engelse versie gepresenteerd worden voor inwoners die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

Meer weten?

Wilt u een (nieuw) exemplaar van de Risicowijzer ontvangen of heeft u vragen over de risico's in uw leefomgeving, dan kunt u terecht bij de gemeente Stadskanaal, T (0599) 631 631.

Gladheidsbestrijding

De winter staat voor de deur. Dit betekent dat u te maken kunt krijgen met gladde wegen. Als het kan, gaan we gladheid zo veel mogelijk te lijf voordat het nodig is. Dit noemen wij preventief strooien. Hiervoor heeft de gemeente 24 uur per dag, zeven dagen per week mensen en auto's klaar staan om uit te rukken als er gladheid wordt verwacht.

Woonwijken

In woonwijken wordt niet gestrooid. Bij de beslissing om straten wel of juist niet te strooien, houden wij zoveel mogelijk rekening met de verkeersveiligheid, het milieu en de beschikbare strooiauto's. Uitgangspunt is, dat iedereen binnen een redelijke afstand een gestrooide weg kan bereiken.

Strooimethode

Bij het strooien wordt gebruik gemaakt van 'nat' zout. Tijdens het strooien doen we een klein beetje pekel (zout opgelost in water) bij het droge zout. Deze methode heeft als voordeel, minder zout per vierkante meter, de dooiwerking begint vrijwel direct en het zout blijft langer werken ook bij lagere temperaturen. Ook waait nat zout in tegenstelling tot droog zout niet snel weg en het blijft langer liggen.

Strooiroutes

De straten staan genoemd op alfabetische volgorde. De routes worden niet in deze volgorde gereden.

Stadskanaal

* Abelenhage, Atlantislaan, Ambachtstraat, Amerikalaan, Aziëlaan, Bakboord, Belgiëlaan, Berkenstraat, Beneluxlaan, Bevrijderslaan, Boerhaavestraat, Borgenweg, Boerendiep, Brugstraat, B. v. Sevenhovenstraat, Dr. Kinglaan, Drouwenerkade, Drouwenerstraat, Diodeweg, Duurwoldselaan, Dwarssplitting, Eikenhage, Emmastraat, Engelandlaan, Esperantolaan, Europalaan, Continentenlaan, Frankrijklaan, Ged. Vleddermond, Groene Zoom, Handelsstraat, Handelskade, Hoofdkade, Hoofdstraat, Hoveniersweg, H.J. Kniggestraat, Julianastraat, Koperslager, Krommewijk, Lange Raai, Leeuwerikhof, Lijsterhof, Luxemburglaan, Maarsbroek, Manegelaan, Navolaan, Olmenhage, Onstwedderweg, Oosterkade, Oosterstraat, P-route, Postkade, Poststraat, Scheepswerfstraat, Schotlandlaan, Semsstraat, Stationslaan, Steenhouwer, Stuurboord, Trekpad, Unikenstraat, Veenstraat, Verl. Brugkade, Vijverlaan, Velingspad, Wielewaalhof, Wilhelminalaan.

Musselkanaal

* Akade, Aweg, A.H. v. Swinderenstraat, Badstraat, Cereskade, Ceresstraat, Clematisstraat, v. Dongenlaan, Eerelmanlaan, Exloërweg, Floralaan, Frans Halslaan, Fr. Nanningstraat, Hanne Bruiningstraat, Havenkade, Horsten, Kavelingen, Kerklaan, Marktstraat, Marktkade, Nijverheidslaan, Paulus Potterlaan, P.P. Rubenslaan, Rembrandtlaan, Schoolkade, Schoolstraat, Sluisstraat, Stationsstraat, Sluiskade, Spireastraat, Telefoonweg, Tweede Boerendiep, Verbindingsweg, Vincent v. Goghlaan, Vlierstraat.

Onstwedde

* Boslaan, Dorpsstraat, Havenstraat, Hardingstraat, Holte, Olde Hof, Landlaan, Lijnackerslaan, Oude Beumeesweg, Verlengde Luringstraat.

Alteveer

* Alteveersterweg, Berkenstraat, Iepenlaan, Lindenstraat, Veenhofsweg.

Vledderveen en Mussel

* Ontsluitingsweg, 3e Oomsberg, Ondersteveenweg, Waterschapsweg, Zandtangerweg.

Fietspaden

* Amerikalaan, Atlantislaan, Aweg, Aziëlaan, Bakboord, v. Boekerenweg, Ceresstraat, Dr. Kinglaan, Esperantolaan, 1e Exloërmond, 2e Exloërmond, Gasselterstraat, Ged. Vleddermond, Handelsstraat, H.J. Kniggestraat, Holte, Hoofdstraat, Jan Kortstraat, Kavelingen, Kerkstraat, Kruisstraat, Lange Raai, Lindenlaan, Luringstraat, Manegelaan, Maarsbroek, Marktstraat, Molenstraat, Navolaan, Nautilusweg, Noorderdiep, Oosterstraat, Onstwedderweg, Poststraat, Scheepswerfstraat, Schotlandlaan, Schoolstraat, Semsstraat, Sluisstraat, Steenhouwer, Unikenstraat, Veenstraat, Waterschapsweg, Waterland, Wiekedreef, Willem Diemerstraat, Zandtangerweg.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 31 oktober 2008 tot 7 november 2008 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Navolaan 15-11, het geheel veranderen van een winkelruimte, d.d. 31 oktober

* Emmastraat 2 t/m 44, het bouwen van 22 woningen, d.d. 5 november
* Hoofdkade 67, het vernieuwen van een zadeldak, d.d. 6 november
* Oosterstraat 34, het uitbreiden van een woning, d.d. 6 november

Musselkanaal

* Marktstraat 65, het bouwen van vier woningen en een winkelpand, d.d. 5 november

Onstwedde

* Barkhoornweg 9, het bouwen van een berging, d.d. 3 november
* Holte 55, het uitbreiden van een woning, d.d. 4 november

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie.

De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van bouw, milieu en bijzondere wetten zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Rectificatie

In de publicatie van 5 november 2008 staat een onjuiste omschrijving van de volgende ingediende aanvraag van een bouwplan:
* Stelmaker 32, het bouwen van een nieuwe woning (gewijzigde aanvraag), d.d. 30 oktober.

De juiste omschrijving van de aanvraag is: het legaliseren van een woning.

Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat zij het voornemen hebben ontheffing te verlenen aan:
* De heer F. Boerma, voor het tijdelijk plaatsen van een woonunit, op het perceel plaatselijk bekend als Kopstukken 31 in Mussel.

Ontheffing wordt gevraagd volgens artikel 3.22, van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). De stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij het team bouw, milieu en bijzondere wetten, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal.

Als u het niet eens bent met dit voornemen, dan kunt u uw zienswijze schriftelijk van 13 november tot en met 25 december 2008 aan burgemeester en wethouders kenbaar maken.

Verkeersbesluit

Burgemeester en wethouders maken bekend dat op 5 november 2008 is besloten om gehandicaptenparkeerplaatsen aan te wijzen voor:
* Mevrouw Z.E. Grooten-Timmer nabij haar woning aan de Havikshorst 33 in Stadskanaal

* Mevrouw K. Hagenus, nabij haar woning aan de Achterstekamp 11 in Stadskanaal.

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluiten schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van bekendmaking bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

* 11 november 2008