PERSBERICHT
Lijsten Waterschapsverkiezingen debatteren over waterkwaliteit
Sloterplas: visstek vol reuzenkarpers of zwemwater?
Amsterdam, 3 november 2008 Voor karpervissers is de Sloterplas een begrip. In het troebele water zwemmen reuzenkarpers van een meter. De plas is uitgegroeid tot een internationale trekpleister. Maar de waterkwaliteit is zo slecht dat de Sloterplas niet voldoet aan de Europese richtlijnen. Zwemmers en watersporters hebben last van blauwalg en willen een schonere plas. Welke kant moet het op met de Sloterplas? Wordt het zwemwater of visvijver? Of zijn die twee te combineren? Daarover praten de lijsttrekkers van de Waterschapsverkiezingen in het debat dat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) maandag 10 november organiseert.
Elke zomer is het weer raak: dan geldt er een zwemverbod voor de Sloterplas vanwege blauwalg. Dat is niet voor niets want het zwemmen in de verfachtige drijflagen die ontstaan kunnen leiden tot verlammingsverschijnselen en schade aan nieren en lever. Onderzoek van het waterschap toonde in 2006 al aan dat de waterkwaliteit van de Sloterplas onvoldoende is. Er komt vuil water uit omliggende sloten, en omdat de plas zo diep is blijft het vuil lang hangen. Hier kan de blauwalg zich dan ook goed ontwikkelen. Verder zijn er weinig waterplanten. Alleen oudere, grote vissen zoals brasems en karpers kunnen in dit water goed overleven.
Het water moet schoner
Dat er iets moet gebeuren aan de waterkwaliteit is wel duidelijk: Europese richtlijnen schrijven voor dat die in de Sloterplas in 2015 goed moet zijn. Verschillende stappen helpen om de situatie te verbeteren. Zo kun je het vuile water buiten de plas houden met beweegbare stuwen. Daarnaast helpt het aanleggen van geleidelijk aflopende oevers, zo ontstaat een gezondere leefomgeving met meer waterplanten. En overlast van blauwalg beperken lukt alleen als de visstand verandert. Als waterbeheerder is het Waterschap AGV verantwoordelijk voor dergelijke ingewikkelde beslissingen. Het Waterschapsbestuur dat in november wordt gekozen, krijgt dit vraagstuk zeker op zijn bord.
Debat gratis toegankelijk
Het thema Sloterplas: zwemplas of visvijver? staat centraal tijdens dit laatste debat voor de waterschapsverkiezingen. Voor de kiezers is dit dus de laatste kans om de lijsttrekkers met elkaar in discussie te zien. Op maandag 10 november geven vertegenwoordigers van de elf lijsten in de Waterschapsverkiezingen hun visie op dit dilemma. Vervolgens gaan ze in debat met elkaar en de bezoekers. Het debat vindt plaats in De Meervaart te Amsterdam om 19.30 uur en is voor alle belangstellenden gratis toegankelijk.
Waterschapsverkiezingen
De waterschapsverkiezingen zijn van 13 tot en met 25 november. Door te gaan stemmen kunnen kiezers invloed uitoefenen op het beheer en de kwaliteit van het water in meren, plassen, rivieren en grachten, over dijken, over landbouw- en bedrijvenwater in eigen regio. Wie hulp nodig heeft bij het maken van een keuze kan het speciaal voor de Waterschapsverkiezingen ontwikkelde kieskompas raadplegen via
Het is voor het eerst dat uitsluitend politieke partijen en belangengroeperingen deelnemen aan de verkiezingen. In de regio Amstel, Gooi en Vecht doen de volgende lijsten mee:
Lijst 1: Socialistische Waterschapsvereniging
Lijst 2: Water Natuurlijk
Lijst 3: Recreatie, Wonen en Water
Lijst 4: Partij voor de Dieren
Lijst 5: Christen Democratisch Appèl (CDA)
Lijst 6: ChristenUnie-SGP
Lijst 7: Algemene Waterschapspartij
Lijst 8: Rijdend Nederland
Lijst 9: Partij van de Arbeid (PvdA)
Lijst 10: Eigen Woning en Water!
Lijst 11: VVD
Op de speciale verkiezingssite,
Noot voor de redactie,