Ingezonden persbericht


AANKONDIGING SPOEDDEBAT:

De media en de kredietcrisis
MediaDebat over de vraag of ook de pers debet is aan de huidige financiële crisis.

Maandag 10 november, 20.00-21.30 u, in het Auditorium van het FD, achter cafe-restaurant Dauphine, Prins Bernhardplein 175, Amsterdam (bij het Amstelstation)

Veel Nederlanders lezen hun krant zorgvuldiger sinds het uitbreken van de kredietcrisis; en een op de zes is naast het eigen ook een ander dagblad gaan lezen. Elke dag kijken en luisteren honderdduizenden, soms zelf een miljoen mensen meer naar de nieuwsbulletins op radio en televisie, en wordt ook in de diverse achtergrondrubrieken uitgebreid aandacht besteed aan de financiële situatie in de wereld. Kranten spelen een essentiële rol bij de duiding van het nieuws over de kredietcrisis. En, zoals de Volkskrant onlangs schreef: Een crisis is pas echt een crisis als de kijkcijfers van het NOS Journaal en RTL Nieuws een plotselinge stijging vertonen.

Maar is er wel sprake van een crisis? De deskundigen zijn het er niet over eens: de een maakt zich minder zorgen dan de ander, de toekomst van commentator A ziet er rooskleuriger uit dan die van Z die diverse doemscenario's preekt.

Hoeveel invloed hebben de berichten eigenlijk op het gedrag van aandeelhouders, beleggers, spaarders, consumenten, financiële makelaars, verzekeraars en banken? Met andere woorden: zwengelen de media de crisis aan? Hadden ze eerder kunnen en moeten waarschuwen? Verdoezelen ze de harde realiteit of geven ze de waarheid en niets dan de waarheid weer?

Daarover een MediaDebat met in ieder geval: Ulko Jonker (het Fiancieele Dagblad), Peter van Zadelhoff (RTL-Z), Jeroen Sprenger (oud-directeur Voorlichting ministerie van Financien); uitgenodigd zijn verder: Giselle van Cann (NOS Nieuws), Maarten Schinkel (NRC Handelsblad), (Walter Devenijns (FEM-Business), Monica Milz (Rabobank Nederland), Kees Vendrik (Groen Links).

De media en de kredietcrisis
10 november, 20.00-21.30 u, Auditorium van het FD, Amsterdam