Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe impuls voor systeembiologie

10 november 2008

Een voorbereidingscommissie onder leiding van prof.dr. Douwe Breimer (Universiteit Leiden) heeft een strategisch actieplan uitgebracht over het NWO-thema Systeembiologie. De uitvoering van dit thema kan volgens de commissie beginnen met de opzet van vier tot zes multidisciplinaire centra voor systeembiologie.

Systeembiologie is een nieuwe, grootschalige benadering in de levenswetenschappen. Deze stelt eisen aan de organisatie van wetenschappelijk onderzoek en aan de financiering daarvan. Systeembiologie streeft ernaar te achterhalen hoe moleculen, cellen, organellen, organen en organismen in tijd en ruimte samenwerken om biologische processen te laten verlopen. Om dit te kunnen doen is het nodig om biologen, chemici, natuurkundigen, wiskundigen, informatici en medici bij elkaar te brengen. Daarom hebben de gebiedsbesturen van de Taskforce Life Sciences een Themavoorbereidingscommissie Systeembiologie ingesteld.

Kennisnetwerk

Deze commissie pleit nu in haar rapport voor een fysieke concentratie van excellente kennis en disciplines, met expertisenetwerken eromheen. Een eerste impuls van dertig miljoen euro wordt ingezet voor de financiering van vier tot zes multidisciplinaire centra voor systeembiologie, gericht op excellente wetenschap en fundamenteel onderzoek. Vanaf 2010 is een tweede impuls van 270 miljoen euro noodzakelijk om te kapitaliseren op de investeringen van de eerste impuls en om de gegenereerde kennis te benutten. Met deze investering volgt Nederland Amerikaanse en Europese voorbeelden.

Inzet

Systeembiologie kan bijdragen aan de behandeling voor complexe ziekten zoals kanker en diabetes. In de landbouw-, voedsel-, en biotechnologie kunnen systeembiologische benaderingen de opbrengsten van productieprocessen met micro-organismen verbeteren. In de milieusector kan systeembiologie uiteindelijk leiden tot efficiëntere water-, lucht- en bodemzuivering. Lees verder

Het volledige rapport