Gemeente Breukelen


Breukelen gaat voor klimaatneutraal

De gemeente Breukelen wil haar eigen organisatie klimaatneutraal maken en spoort bedrijven aan hetzelfde te doen. Onder het motto: Breukelen op Kop! heeft de gemeente een plan van aanpak Klimaatbeleid opgesteld. Daarin staan de ambities om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hieruit volgen concrete maatregelen, zoals de energieprestatie van woningen aanpakken, een proef voor het rijden op aardgas en het verminderen en uiteindelijk wegnemen van de klimaateffecten van de eigen organisatie. Dat wordt bereikt met maatregelen op onder andere het gebied van duurzaam inkopen, eigen vervoer en energiewinning uit biomassa.

Klimaatverandering heeft grote impact op mens en natuur. De belangrijkste oorzaak van de huidige veranderingen is de mens. Nederland maakt zich sterk om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan en zich aan te passen aan de veranderingen. De gemeente Breukelen wil graag een bijdrage leveren. Daarom voert Breukelen een klimaatbeleid in. Wethouder G.C. Nagel: "Klimaatneutraal werken heeft de toekomst. Breukelen is ambitieus en laat zien dat duurzaam ondernemen belangrijk is."

Energie besparen

Klimaatbeleid komt vooral neer op het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie. De gemeente werkt hierin samen met andere gemeenten in de regio. Naast het beperken van de gevolgen van klimaatveranderingen zijn er nog andere redenen om energie te besparen, namelijk: kostenbesparing (verspilling), de beperkte voorraad fossiele brandstoffen en een kleinere afhankelijkheid van energielevering uit het buitenland.

Het rijk stelt financiële middelen beschikbaar voor klimaatinitiatieven bij gemeenten. Hiermee wordt onder andere een bijdrage geleverd aan de kabinetsdoelstellingen, namelijk: 2% energiebesparing per jaar, 20% duurzame energie in 2020 en een 30% reductie van broeikasgassen in 2020.

De gemeente Breukelen wil inzetten op energiebesparing, verhoogde energie-efficiency en gebruik van duurzame energiebronnen. In de praktijk houdt dit in:

* ambitie klimaatneutrale gemeentelijke organisatie per 2012: het klimaatneutraal maken van de eigen gemeentelijke organisatie. De provincie Utrecht stimuleert gemeenten zich daarbij te profileren als `Koploper' en ondersteunt gemeenten bij de realisatie. Hierbij kunt u denken aan inkoop, energiemanagement, eigen voervoer, duurzame energie en integratie in het beleid. Op dit moment wordt door de gemeente Breukelen al voor een groot deel van het energiegebruik gebruik gemaakt van duurzame energie;


· 30% CO2-reductie en 20% gebruik van duurzame energie in 2020: op het gebied van o.a. huisvesting, bouw en luchtkwaliteit van de gemeentelijke organisatie en in samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties;

* duurzaamheidsambitie voor nieuwbouwprojecten: per project wordt duurzaamheid en energieprestatie vastgesteld aan de hand van een score op de GPR-maatlat*. De gemeente streeft naar een verhoogde duurzaamheidskwaliteit voor alle ruimtelijke projecten van minimaal een 7 op de GPR. Dit komt overeen met een 15% betere energieprestatie. Voor specifieke projecten als De Corridor streeft de gemeente naar een hogere ambitie. De ambitie zal in overleg met ontwikkelaars en bedrijven worden vastgesteld;
* ambitie bestaande bouw: Breukelen streeft naar verbetering van de energetische kwaliteit van de bestaande bouw. In overleg met de corporaties die binnen de gemeente actief zijn wordt beleid opgesteld om de bestaande voorraad sociale huurwoningen bij groot onderhoud energetisch te verbeteren;

* 50% duurzaam inkopen in 2010: De gemeente heeft besloten om uiterlijk in 2010 voor minimaal 50% inkopen te doen en streeft naar een hoger aandeel duurzaam inkopen.


* GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn Duurzaam Bouwen.