Trots op Nederland

Nieuws

Justitiebegroting 2009

Vorige week werd in de Tweede Kamer de begroting van Justitie behandeld. In deze begroting, gepresenteerd door Minister Hirsch Ballin en Staatssecretaris Albayrak van Justitie, staan de wetsvoorstellen met een raming van de kosten en opbrengsten voor het komende kalenderjaar op het gebied van onder andere veiligheid en het immigratiebeleid. Dit zijn twee zeer belangrijke thema's voor Trots op Nederland en in het beleid en de praktische uitvoering ervan zal nog heel veel moeten veranderen. De voorgestelde veranderingen in deze nieuwe begroting gaan, volgens Trots op Nederland, zeker niet ver genoeg. Hieronder vindt u de spreektekst van Rita Verdonk in deze.

Voorzitter,

De uitvoering van het door justitie gevoerde beleid is grotendeels verwoord in het kabinetsbrede project `Veiligheid begint bij Voorkomen´.

De Minister zegt te willen komen tot een integere en goed functionerende rechtspleging die iedereen recht doet. Hij wil zo het vertrouwen van de burgers in justitie en in de rechtsgang behouden. Een nobel streven.

Op dit moment ontbreekt dat vertrouwen bij veel burgers. Zij voelen zich vaak onveilig, ondanks het feit dat de Minister stelt dat die gevoelens zijn afgenomen en dat de veiligheid is toegenomen. Het beeld dat de Minister probeert op te roepen is volstrekt strijdig met aanvallen op burgers en hulpverleners, met straatterreur, met mishandelingen in en op openbaar vervoer en het plunderen van winkels.

Onderschrijft de Minister werkelijk de stelling op blz. 9 van de voortgangsrapportage waarin verwoord wordt dat: `er mogelijk sprake is van een veiligheidsparadox waardoor de burger door de toegenomen veiligheid ook bij kleine incidenten een gevoelsmatig grote inbreuk ervaart´.

Met andere woorden : burger u zeurt!

Het zijn juist dit soort uitspraken van bestuurders die het vertrouwen bij de burgers ondermijnen. Men ziet dit soort uitspraken als ambtelijke en bestuurlijke arrogantie die niets te maken heeft met de realiteit van het dagelijks leven zoals mensen het ervaren. Burgers voelen zich hierdoor niet serieus genomen en in de kou gezet.... en voorzitter:
ook ik ben een burger die zich vaak onveilig voelt en die dus precies weet hoe mensen dat ervaren!
Daarbij komt dat ik in het land heel veel mensen spreek die zich ook echt onveilig en door de overheid in de steek gelaten voelen. En dat soort uitspraken staat lijnrecht in tegenstelling met hetgeen de Minister over toegenomen veiligheidsgevoelens stelt. Graag een reactie van de minister.

Op blz. 12 van zijn Voortgangsrapportage stelt de Minister met veel mooie woorden dat hij pleit voor meer weerbaarheid bij de burgers en het doorbreken van de cultuur van afzijdigheid. Maar iedere vorm van eigen optreden of zelfverdediging wordt juist door Justitie zelf in de kiem gesmoord door burgers die lijf en goed proberen te verdedigen te arresteren en voor de rechter te slepen. Dat is de oorzaak van het feit dat veel burgers bij misdrijven liever de andere kant opkijken, hoewel hun handen soms jeuken om bijvoorbeeld het terroriserende straattuig of inbrekers eens flink aan te pakken.

In de visie van TrotsopNederland zou het zo moeten zijn dat het recht op zelfverdediging een onaantastbaar recht is dat niet langer door justitie en de rechterlijke macht tot op het bot uitgehold wordt. Met het aanpakken van de misstanden en de rechtsongelijkheid rond het legitieme recht op zelfverdediging zou de minister meer bereiken dan met een serie mooie en goedbedoelde kreten. Dan zou de burger ook de instrumenten krijgen om echt weerbaar te zijn.

De burgers willen zich veilig voelen en verwachten van minister dat hij die terechte wens op alle mogelijke manieren en terreinen ondersteunt. Echte preventie ligt in een daadkrachtige overheid die door middel van hard optreden, niets gedogen en vooral een veel hogere pakkans dan tot nu toe zorgt voor orde, veiligheid en rust.

En die zo belangrijke hogere pakkans wordt niet gerealiseerd met het magere aanbod van 500 extra wijkagenten voor 1 januari 2012. Die verhoging van de pakkans wordt pas bereikt als justitie ervoor zorgt dat de politie ingezet wordt voor criminaliteitsbestrijding en niet wordt gebruikt als belastingambtenaar en geldmachine door hoofdzakelijk boetes uit te schrijven. Bijna dertien miljoen boetes zijn rijkelijk veel voor een klein land als Nederland.

Het landelijk project campussen (blz. 28) voor jongeren die zonder zicht op arbeid en opleiding dreigen af te glijden tot ongewenst gedrag zou volgens TrotsopNederland uitgebreid moeten worden met zodanige regelgeving dat jongeren die zonder diploma of vakopleiding de school verlaten geen recht meer hebben op een uitkering. Ook zou in dit pakket de `Kinderbijslag´ omgevormd moeten worden naar een `Opvoedingsbijdrage´ voor kinderen binnen Nederland, waardoor deze bijdrage bij een slechte opvoeding ook gewoon ingehouden kan worden.

Ik heb al maanden geleden voorgesteld de kinderbijslag in te trekken bij ouders die hun kinderen niet opvoeden en dat bedrag over te hevelen naar een instantie die dat wel doet. Begreep dat het Kabinet dat plan uiteindelijk toch heeft overgenomen. Hoever staat het met de uitvoering?

En, hoe staat het eigenlijk met de "doe- normaal contracten" graag een actueel beeld van de resultaten.

TrotsopNederland waardeert de brede en meer samenhangende aanpak waarvoor de Minister van Justitie namens het Kabinet gekozen heeft, maar zet vraagtekens bij de cijfermatige uitgangspunten en daardoor de haalbaarheid van de beleidsdoelstellingen.

De Minister stelt (blz. 14) dat van de 750.000 fietsen die er jaarlijks gestolen worden in slechts 120.000 gevallen aangifte wordt gedaan. Dat is een aangiftebereidheid van niet meer dan ongeveer 15 %! De erkenning van dit feit geeft aan dat het vertrouwen in politie en justitie erg veel te wensen overlaat en veel van de criminaliteit niet eens meer gemeld wordt en dus ook niet bekend kan zijn bij justitie.

Dat maakt het cijferwerk van justitie en de percentages waarmee de verschillende delictgroepen moeten worden teruggebracht volgens de Minister niet erg geloofwaardig. De criminaliteit terugbrengen met 25 % in het jaar 2010 klinkt heel mooi maar als de werkelijke omvang van de criminaliteit niet echt bekend is lijkt het meer een slag in de lucht dan een feitelijk gegeven. Hoewel iedere vermindering een verbetering is.

De extra 24,5 miljoen euro die in dit kader zijn uitgetrokken voor de aanpak van jeugdcriminaliteit lijken een aardig bedrag maar als alleen Gouda voor de aanpak van die criminaliteit al 10 miljoen euro nodig denkt te hebben dan is 24.5 miljoen natuurlijk niets. Trots op Nederland vindt dat de overheid op moet komen voor de belangen van de hulpverleners, leraren, politiemensen en buschauffeurs.

In 2007 zijn 7748 zaken ingeschreven bij het OM waarbij sprake was van geweld tegen politie ambtenaren en andere beroepsbeoefenaren. Het ging om 9217 strafbare feiten.

Vraag: hoe ver is de Minister met de invoering van de dubbele strafmaat?

Trots op Nederland is verheugd met het plan Nordholt om bij de politie een openbaar vervoer coördinator in het leven te roepen met daarnaast bij ieder politiekorps een projectleider.'Prachtig. Kan een daadkrachtige aanpak worden. Wat is de betrokkenheid van de Minister van Justitie daarbij?

De Staatssecretaris wil een deel van de 24,5 miljoen financiën door het ophogen van de inkomensdrempel voor rechtsbijstand. Dat is eerder een vergroting van de rechteloosheid van de burgers dan een redelijke maatregel.

Het is ongelofelijk dat een PvdA Staatssecretaris de mensen die financieel al bijna niet kunnen rondkomen de mogelijkheid gaat ontnemen om te procederen, om hun recht te halen. Waarom niet gekozen om eens flink te snijden in het aantal procedures bij het aanvragen een verblijfsvergunning?

Maar de onbalans in het beleid van justitie wordt ook schrijnend geïllustreerd door het verschil in de posten Jeugd en Vreemdelingen. Voor de Jeugd, waar effectieve maatregelen vereist zijn om hen weer op het rechte pad te krijgen, wordt door Justitie EUR 571 miljoen begroot, terwijl de post Vreemdelingen voor EUR 850 miljoen te boek staat.

Kennelijk heeft de jeugd in Nederland niet de toekomst, maar de vreemdeling.

En nu we toch bij de verantwoording van Staatssecretaris Albayrak zijn aangekomen wil ik daar ook nog een paar woorden aan wijden.

Het is triest te moeten constateren dat het Generaal Pardon van deze staatssecretaris net zoveel geld kost als de hele justitiebegroting voor het jaar 2009 zoals ik al heb aangetoond tijdens het begrotingsdebat in september. Nog steeds geen reactie van het kabinet. Vandaag?

Zeer vreemd is het feit dat er na de toelating van 27.500 uitgeprocedeerde asielzoekers middels een generaal pardon nog steeds verblijfsvergunningen uitgedeeld worden aan o.a. asielzoekers die zelfs voor het generaal pardon werden afgewezen.

De staatssecretaris stelt dat zij 342 extra verblijfvergunningen heeft afgegeven, maar ambtenaren van haar eigen IND stellen kennelijk anoniem dat het om 3.500 verblijfsvergunningen zou gaan die op grond van de zogenaamde `discretionaire bevoegdheid´ van de staatssecretaris zijn afgegeven. Dat er op die manier verblijfsvergunningen voor schrijnende gevallen worden uitgereikt is niet nieuw en kan nodig zijn, maar niet in deze aantallen naast een kostbaar generaal pardon voor 27.500 personen. Dat getuigt van minachting voor de gevoelens van de Nederlandse bevolking.

TrotsopNederland stelt dat de Staatssecretaris afziet van het gebruik van haar discretionaire bevoegdheid. Het is het één of het ander; of het Generaal Pardon hanteren, of gebruik maken van discretionaire bevoegdheid.

Verder stellen wij voor dat er een onafhankelijk en grondig onderzoek komt naar de bewering dat het hier om 3.500 verblijfsvergunningen zou gaan in plaats van om 342 zoals de staatssecretaris stelt, want dit zou inhouden dat deze Kamer onjuist is ingelicht. Een dergelijk onderzoek komt ons gepaster voor dan het als rookgordijn instellen van een onderzoek naar het lekken van een brief van de staatssecretaris.

Voorzitter,
Het wordt tijd voor deze Minister en deze Staatssecretaris om vaart te maken. Zij zijn nu bijna twee jaar in functie, het land is niet veiliger geworden. Veel burgers durven 's avonds hun huis niet uit, mensen draaien zich om als ze zien dat er weer iemand wordt aangevallen of beledigd door vooral Marokkaanse jongens. Burgers en ondernemers mogen hun lijf en goed niet verdedigen, politiemensen worden uitgelachen en bespuwd, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners worden belaagd.

Nederland is veel voller geworden, de asielzoekerscentra puilen uit, de cijfers van gezinsvorming en gezinshereniging rijzen de pan uit, illegaliteit wordt niet aangepakt. Het kabinet geeft hier miljarden aan uit, geld wat beter besteed zou zijn om de misstanden in de zorg aan te pakken, het onderwijs te verbeteren en de veiligheid van de burgers écht te waarborgen.

Voorzitter, wanneer kunnen we weer trots zijn op Nederland?!