Waterschap Regge en Dinkel


functie als opvangregio

Persbericht: Twente positief over functie als opvangregio

Wateroverlast Twente reëel

Twente positief over functie als opvangregio

De Hulpverleningsdienst Regio Twente heeft als eerste regio aangegeven positief te staan t.o.v. een onderzoek naar het kunnen functioneren als opvangregio. Ook bij rampen. Dat was gisteren een van resultaten van de Twentse oefening in het kader van de oefenweek Waterproef. Deelnemers aan deze landelijke watersnoodoefening waren bestuurders en medewerkers van Hulpverleningsdienst Regio Twente en het Waterschap Regge en Dinkel.

In de regio Twente is de hele week geoefend. Op maandag en dinsdag heeft men geoefend bij het waterschap Regge en Dinkel. Donderdag 6 november heeft de deeloefening `Waterdamp' plaats gevonden. Deze vierde dag stond geheel in het teken van vragen rond de zogenaamde nafase.

Na dagen van regen heeft Twente te maken met wateroverlast. Zowel in de stad als op het platteland staan vele gebieden onder water. De hulpdiensten (brandweer, politie), ondersteund door defensie, zijn actief op verschillende locaties. Een en ander wordt regionaal gecoördineerd. Het Regionaal Operationeel Team en het Regionaal Beleidsteam is actief.'s Middags wordt het landelijke evacuatieplan in werking gesteld, dat betekent dat er ook in Twente mensen van buiten de regio (voornamelijk uit Groningen) moeten worden opgevangen. Dit was in grote lijnen het scenario waar gisteren mee geoefend werd.

Evaluatie
"Hoewel veel mensen denken dat Twente hoog ligt en dus veilig is, kwam in de oefening duidelijk naar voren dat wateroverlast in Twente zeker reëel is", concludeerde watergraaf Stefan Kuks. "Het water was niet meer te sturen tijdens de oefening. Dat kwam ook door het scenario, waarin de ergst denkbare overstroming in Nederland wordt geoefend, maar het maakt ook veel duidelijk. We moeten met ons allen nadenken over een aantal zaken, zoals verantwoordelijkheden, rollen en financiering. Het waterschap maakt meer ruimte voor water de komende jaren en zorgt daarmee voor een basisveiligheid in Twente. Maar in het geval van een ergst denkbare overstroming is dat niet genoeg, en moeten we misschien noodbergingsgebieden inzetten. Hoe dat moet en hoe we de gevolgschade daarvan regelen, dat moet nog onderwerp van discussie zijn, zo komt duidelijk uit de oefening naar voren." "Als we een functie als opvanggebied krijgen, dan moeten we goed nadenken over de voorbereidingen", concludeerde coördinerend burgemeester Kerckhaert. "We moeten hierbij de zelfredzaamheid van mensen stimuleren."

Groningen
Ook de regio Groningen boog zich gisteren over de vragen rondom het thema nafase bij een ramp. Ruim 240 bestuurders, beleidsmedewerkers en vertegenwoordigers van de hulpdiensten deden gisteren mee aan een symposium `van waterproef naar waterproof'. 's Middags was er contact tussen de voorzitters van het Regionaal Beleidsteam in Twente (coördinerend burgemeester Kerckhaert) en Groningen (commissaris van de Koningin Van Den Berg) waarbij dilemma's besproken werden waarmee de beide regio's in een dergelijke situatie te maken kunnen krijgen.

Opvallend was dat er geen verschil was in belangen tussen bestuurders van opvang- en van herstelregio. Beide regio's onderkennen het belang dat burgers goed moeten worden opgevangen in de andere regio en zij dan ook integraal onderdeel moeten uitmaken, ook al is het tijdelijk, van de nieuwe samenleving.

Landelijke oefening
TijdensWaterproef' is een week lang met verschillende scenario's in het hele land waarin een (dreigende) overstroming centraal staat geoefend. De Taskforce Management Overstromingen die waterproef coördineerde werd twee jaar geleden in het leven geroepen op verzoek van het Kabinet, na de overstromingen in New Orleans. Men wilde weten of Nederland was voorbereid op een grote overstroming.

Vandaag wordt de oefening, waaraan tienduizend bestuurders en hulpverleners aan mee hebben gedaan, afgesloten met een grote multidisciplinaire reddingsdemonstratie op het Nijkerkernauw bij het Gelderse Nijkerk.