Senternovem


07-11-2008 | Ondernemend Nederland bundelt krachten dankzij Innovatie in Dialoog

Veel Nederlandse bedrijven concurreren met wereldspelers in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Om hun positie te kunnen behouden en te verstevigen moeten bedrijven voortdurend hun grenzen verleggen, de productiviteit verhogen en baanbrekend innoveren.

In samenwerkingsverbanden van grote bedrijven, kleine bedrijven en kennisinstellingen, zogenaamde ecosystemen, timmert Nederland flink aan de weg. Het Ministerie van Economische Zaken investeert in deze ecosystemen door middel van de innovatieprogramma's. Deze programma's komen vraaggestuurd tot stand: bedrijven nemen zelf het voortouw, de overheid speelt een faciliterende rol. Het unieke aan deze aanpak is dat de programma's daadwerkelijk in een dialoog tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstelling ontstaan.

Visie en ambitie bepalen
In de Innovatie in Dialoog-aanpak bundelt ondernemend Nederland zelf haar krachten en maakt zij zelf haar keuzes. Deelnemers aan de programma's zijn alle relevante partijen in een markt of technologiegebied. Zij bepalen gezamenlijk hun visie en ambitie en richten zich binnen het innovatieprogramma op het ontwikkelen, delen, toepassen en vermarkten van kennis zowel nationaal als internationaal. Hiernaast kunnen de activiteiten van een innovatieprogramma bestaan uit bijvoorbeeld het stimuleren van de expert, het investeren in menselijk kapitaal en het vergroten van deelname van het MKB.

De innovatieprogramma's zijn een gezamenlijk investering van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen in innovatie en hebben voor Nederland een substantiële economische impact. Ondernemers en kennisinstellingen die de handen ineen willen slaan om gezamenlijk te innoveren, kunnen gebruik maken van de faciliteiten die het Ministerie van Economische Zaken (EZ) biedt. Om een innovatieprogramma te kunnen ontwikkelen moet het programma internationaal onderscheidend zijn en een gerichte focus hebben op onderdelen van een markt of technologiegebied waarin Nederland kan uitblinken. EZ beoordeelt uiteindelijk het innovatieprogramma.

Een innovatieprogramma starten
Het starten van een innovatieprogramma verloopt in fases. Allereerst focus en ambitie: een groep ondernemers stelt binnen een kansrijk gebied vast op welke onderwerpen men zich wil richten en wat men wil bereiken. Andere bedrijven en kennisinstellingen kunnen op elk moment aansluiten bij de verdere uitwerking ervan. Ondernemend Nederland heeft in deze fase het initiatief en SenterNovem kan faciliterend optreden.

Vervolgens worden de visie en strategische agenda bepaald en aan de Minister van EZ ter akkoord voorgelegd. Na akkoord wordt de strategische agenda uitgewerkt tot een innovatieprogramma dat ook ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Minister.

Het doel van het programmatisch pakket is topprestaties op innovatiethema's. Als uitvoerder van dit pakket ontwikkelt SenterNovem met de gehele innovatieketen innovatieprogramma's op die gebieden waarin Nederland kan uitblinken. Gebieden waarin al innovatieprogramma's bestaan zijn:

* Nano-elektronica en embedded systemen (Point-One)
* Voeding en genotsmiddelen (Food & Nutrition Delta)
* Watertechnologie (Watertechnologie)

* Automotive (High Tech Automotive Systems)
* Maritiem (Maritiem Innovatieprogramma)

* Medische producten, behandelingen en diagnostica (Life Sciences & Gezondheid)

* Materialen (Materials Innovation Institute)
* Polymeren (Polymeren Innovatie Programma)