NEN


VROM-Inspectie wijst op eisen brandwerende wanden

vrijdag 7 november 2008, 14:50

Scheidingswanden tussen woningen moeten volgens het Bouwbesluit minstens twintig minuten bestand zijn tegen branddoorslag. VROM-Inspectie wijst daar nog maar eens op, na woningbranden in Zaandam en Hoofddorp waarbij een groot aantal woningen onbewoonbaar raakte. Minister Vogelaar (wonen) inventariseert hoeveel huizen bij brand extra risico's lopen omdat zich onder het dak een loze ruimte bevindt. Het onderzoek moet nog voor het eind van het jaar gereed zijn.

Begin oktober zorgde een brand in Zaandam ervoor dat zo'n tien huizen onbewoonbaar raakten. Eerder, in augustus, leidde een brand in Hoofddorp tot schade bij een groot aantal woningen omdat de scheiding tussen de woningen bij het dak onvoldoende brandwerend was. Het lijkt erop dat ook in Zaandam een onvoldoende brandwerende scheiding een rol speelde bij de snelle verspreiding van de brand.

In 2006 heeft de VROM-Inspectie naar aanleiding van een vergelijkbare, onveilige situatie in Heerlen geadviseerd de brandwerendheid bij woningen met eenzelfde type dakconstructie te onderzoeken en zonodig maatregelen te treffen. Destijds heeft de VROM-Inspectie gemeenten opgeroepen eigenaren van advies te dienen en zonodig aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Onderzoek
Minister Vogelaar (wonen) inventariseert naar aanleiding van de Zaanse brand hoeveel huizen bij brand extra risico's lopen omdat zich onder het dak een loze ruimte bevindt. Via zo'n plek kan het vuur snel overslaan naar belendende percelen. Het onderzoek moet nog voor het eind van het jaar gereed zijn. Het vuur kon volgens de Zaandamse brandweer snel om zich heen grijpen doordat het woedde in een holle ruimte onder het dak. Hierdoor kon de brandweer het vuur moeilijk bereiken. Hans Harding van de Zaandamse brandweer zegt dat er tijdens de brand op twee plaatsen gaten in het dak zijn gemaakt om zo de vuurhaard te bereiken. Dit had slechts op één plek succes. Volgens Harding kon het vuur zich snel uitbreiden, omdat de muren van de panden niet doorliepen tot aan de overkapping. Dit was op het eerste gezicht niet duidelijk, omdat tussen de muren en het dak een plafond zat. Via de loze ruimte hierboven verspreidde het vuur zich snel naar de andere panden, daarbij aangewakkerd door een straffe wind. Een exacte oorzaak voor het ontstaan van de brand is nog niet bekend. De gebeurtenissen in Zaandam hebben veel gemeen met een brand die in augustus acht woningen in Hoofddorp verwoestte. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6068:2004 nl (Norm) Weerstand tegen brandoverslag NEN Installatiemail (Publicatie)