Ingezonden persbericht
PERSBERICHT EMBARGO TOT MAANDAGAVOND 10 NOVEMBER 2008, 20.30 UUR
Utrecht, 10 november 2008
Nederlanders betalen miljoenen teveel aan incassokosten
Nederlanders betalen jaarlijks minimaal 130 miljoen euro teveel aan onterecht berekende incassokosten. Dat constateren de Sociaal raadslieden van MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) in het rapport Incassokosten, een bron van ergernis!. Er is veel mis met incassokosten. Incassokosten zijn voor incassobureaus en deurwaarders een bron van inkomsten. Mensen met schulden worden er mee opgezadeld. MOgroep W&MD vindt dat de overheid moet ingrijpen. Het rapport wordt gepresenteerd en besproken in TROS Radar op maandag 10 oktober, 20.30 uur. Saskia Noorman-den Uyl, voorzitter van de Sociaal raadslieden zal daar in gesprek gaan met de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI), en pleiten voor wettelijke maatregelen.
Incassokosten, een bron van ergernis
Wie koopt moet betalen. Wie niet betaalt krijgt vroeg of laat met een incassoprocedure te maken. Dat kost geld en daar zijn richtlijnen voor. Maar omdat wettelijke regels, toezicht en controle op essentiële punten ontbreken ontstaan er ongewenste situaties. Zowel burgers met een schuld, als ook de spelers op de incassomarkt ondervinden hier nadeel van.
Wat gaat mis?
. Incassobureaus brengen te hoge incassokosten in rekening. Het gaat om veel meer nog dan de 130 miljoen euro per jaar extra opcenten die alleen al door de bij de NVI geregistreerde incassobureaus teveel in rekening worden gebracht;
. Incassokosten worden dubbel in rekening gebracht doordat incassobureaus in de incassoschuld - vaak niet zichtbaar - de onkosten van de schuldeiser meenemen en daaroverheen de eigen incassokosten berekenen;
. De marktwerking heeft nauwelijks invloed op de hoogte van de incassotarieven. De kosten voor het incassotraject worden doorgaans niet betaald door de schuldeiser/opdrachtgever. Ze komen terecht bij de schuldenaar aan wie die kosten worden doorberekend. De opdrachtgever en het incassobureau hebben er dus geen direct belang bij om die kosten zo laag mogelijk te houden, zolang ze toch op de schuldenaar verhaald kunnen worden. Gezien deze bijzondere kenmerken van de incassomarkt kan marktwerking alleen er niet voor zorgen dat de incassokosten laag blijven. Daarom zijn wettelijke maximumtarieven absoluut nodig.
. Het rapport toont aan dat er structureel veel mis is met de incassomarkt. Ondanks het lofwaardige streven van de NVI om met een keurmerk en een strikte collegiale controle de markt te reguleren. De burger kan alleen zijn of haar recht halen bij de rechter: als die burger dat zou gaan doen zouden de kosten voor dergelijke procedures de spuigaten uitlopen.
Overheid moet ingrijpen
De Sociaal raadslieden van MOgroep W&MD vinden dat deze misstanden niet langer genegeerd mogen worden. Ze pleiten voor wettelijke regels en toezicht om de rechtsbescherming van schuldenaren te garanderen. Voor opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten gelijke spelregels gelden als het gaat om normering en transparantie van incassokosten en er moet een eind komen aan excessieve incassokosten.
Ingezonden persbericht