Tienduizend mensen met elkaar in gesprek tijdens de eerste Nationale


Amsterdam, 20081108 -- De eerste Nationale Week van de Dialoog loopt ten einde. Aan zo'n 1.200 dialoogtafels in 33 steden in het land deelden bijna 10.000 Nederlanders hun ervaringen met het samenleven in hun woonplaats. De Nationale Week van de Dialoog wordt georganiseerd met als doel de maatschappelijke waarde van de dialoog landelijk zichtbaar te maken en meer personen en organisaties te inspireren hieraan deel te nemen. Tijdens de dialogen die plaatsvonden werd gesproken over maatschappelijke onderwerpen die te maken hebben met kansen en spanningen in een diverse samenleving.

Deelnemers met uiteenlopende leeftijden, etniciteiten, religies, opleidingsniveaus en interesses deelden in steden als Groningen, Maastricht, Emmen, Apeldoorn, Almere, Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Maastricht ervaringen uit.


Maatschappelijke waarde van dialoog
De maatschappelijke waarde van de Dag van de Dialoog is dat het tijdelijke gemeenschappen creert waaraan meer en meer behoefte is nu traditionale verbanden vervagen. Filosoof Jos Kessel zegt hierover in het boek over de Dag van de Dialoog: "Traditionele verbanden zoals kerken, buurten of politieke partijen zijn steeds losser geworden. Vrijheid en autonomie die daarvoor in de plaats zijn gekomen, zetten de sociale cohesie onder druk. Sociale cohesie is niet alleen een kwestie van gedeelde waarden en normen. Het is ook een emotionele kwestie: het gevoel ergens bij te horen. De dialoog geeft dat gevoel. Het is niet voor niets dat in recent onderzoek de dialoog hoog scoort. Voor veel mensen is de dialoog een verrassende ervaring, gewend als ze zijn aan het retorisch geweld van het debat, het cynisme van de media of de oppervlakkigheid van de televisie".

Dag van de Dialoog
De Dag van de Dialoog faciliteert gelijkwaardige gesprekken tussen kleine groepen mensen die ervaringen uitwisselen en deze uitdiepen door elkaar vragen te stellen. Niet het praten en overtuigen, maar het luisteren staat voorop. Diversiteit van de deelnemers aan tafel is een belangrijk ingredient van het initiatief. Hoe diverser de ervaringen zijn die gedeeld worden, des te spannender en verfrissender wordt het gesprek. De Dag van de Dialoog draagt bij aan het stimuleren van nieuwsgierigheid naar de ander en biedt de gelegenheid elkaar vragen te stellen. Ook vragen over angsten die er leven. Volgens Ahmed Aboutaleb is dat een belangrijke toegevoegde waarde en mag de Dag van de Dialoog daarom voorgedragen worden voor de Vredesprijs.

Landelijke verspreiding
De Nationale Week van de Dialoog is een initiatief van Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, en Nieuwe Maan, adviseurs maatschappelijke vernieuwing
De verspreiding van de Dag van de Dialoog wordt mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Ook Albert Heijn, het Nederlandse Rode Kruis en woningcorporatie Ymere ondersteunen de landelijke verspreiding van de Dag van de Dialoog. De burgemeesters Job Cohen en Ivo Opstelten en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan treden op als ambassadeurs.

Achtergrond
De Dag van de Dialoog vond voor de eerste keer plaats in Rotterdam in 2002, een jaar na de gebeurtenissen op 11 september in New York. Snel daarna volgden Schiedam en Amsterdam en daarna steeds meer steden dit voorbeeld. Reden voor initiatiefnemers Art.1 en Nieuwe Maan om de eerste Nationale Week van de Dialoog te organiseren.





Ingezonden persbericht