Energiebesparing en wooncomfort staan centraal bij duurzaam bouwen in de regio
Onlangs ondertekende Gilze en Rijen als één van de Midden-Brabantgemeenten het convenant duurzaam bouwen. De betrokken gemeenten gaan werken met de 'gemeentelijke praktijkrichtlijn gebouw' kortweg GPR Gebouw. Wat houdt dit in?
De ROM-commissie Milieu en afval is initiatiefnemer van het convenant. Gilze en Rijen trekt de kar van deze regionale commissie met wethouder Lau Lavooij als voorzitter. Een belangrijk thema in het convenant is energiebesparing en het wooncomfort van de consument. Lau Lavooij: "Ofwel hoe kunnen wij bijdragen aan het verlagen van de energierekening inclusief het terugdringen van de broeikasgassen én het verhogen van het wooncomfort. Het doel van het convenant is te komen tot meer duurzaamheid bij de nieuwbouw van woningen. Samenwerking met marktpartijen als bouwers, architecten en installateurs is daarbij van groot belang."
Wat is GPR Gebouw?
Om de ambitie voor duurzaam bouwen te laten zien en ook voor de consument herkenbaar te maken, gaan de gemeenten werken met de 'gemeentelijke praktijkrichtlijn', kortweg GPR Gebouw. GPR Gebouw is hét hulpmiddel voor het maken van duurzaamheidkeuzes bij nieuwbouw en renovatie van woningen, utilitaire gebouwen en scholen. Het is een praktisch en gebruiksvriendelijk programma om kwaliteit en zo min mogelijk milieubelasting van een project in samenhang te optimaliseren. De prestaties worden uitgedrukt in rapportcijfers. Een 6 staat voor bouwen volgens het wettelijk verplichte bouwbesluit. Maximale duurzaamheid geeft een score van 10. Gemeenten gebruiken GPR Gebouw bij het formuleren van nieuwbouwbeleid, architecten en projectontwikkelaars bij het maken van een duurzaam ontwerp. Het programma is opgebouwd uit vijf verschillende modules (energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en woonkwaliteit).
Gemeente Gilze en Rijen