Gemeente Ede

nummer 214 / Ede, 4 november 2008

Ede herdenkt Belgisch Vluchtoord op de Eder Heide

Op zaterdag 8 november a.s. staan we in Ede stil bij de herinnering aan het Belgische Vluchtoord. Dit lag in de periode van de Eerste Wereldoorlog op de Eder Heide. Dit vluchtoord was bestemd voor de opvang van veel Belgische vluchtelingen die vanwege de oorlogsomstandigheden hun land moesten verlaten. Uitgeverij de BDU heeft in samenwerking met de Regio VVV Veluwe & Vallei en het Gemeentearchief Ede een bijeenkomst georganiseerd waarbij een nieuw boek over de Belgische vluchtelingen en hun tijdelijke verblijfplaats in onze gemeente wordt gepresenteerd.

Opgevangen in vluchtelingenkampen
België was in september 1914 overlopen door Duitse legers. Hierdoor vluchtten, naast 40.000 militairen, 1.000.000 Belgische burgers naar het neutraal gebleven Nederland. Velen van hen keerden nog aan het begin van de oorlog terug naar hun land. De militairen werden geïnterneerd terwijl veel burgers door de Nederlandse regering werden ondergebracht in vluchtoorden, onder andere in Ede, Nunspeet en Oldebroek. In het vluchtoord bij Ede verbleven op het hoogtepunt ruim 5300 burgervluchtelingen. De laatsten verlieten in de eerste maanden van 1919 het vluchtoord.

Herdenkingsboek, fototentoonstelling en leskoffer Bij het herdenkingsmonument op de Eder Heide, dichtbij de oorspronkelijke locatie, zullen de Belgische ambassadeur in Nederland, Z.E. de heer L.T.A. Carbonez, en de burgemeester van Ede, de heer C. van der Knaap, een boek in ontvangst nemen dat de geschiedenis beschrijft van het burgervluchtoord in Ede. Het boek De hei is groot genoeg is geschreven door Edenaar Gerard van Bruggen. In het Natuurcentrum Ede is een foto-expositie ingericht, die de herinneringen aan het vluchtoord in beeld laat zien. Tevens is daar de door het Gemeentearchief Ede ontwikkelde leskoffer over de Belgische vluchtelingen voor leerlingen van het basisonderwijs te bekijken.
---