ChristenUnie


'Van papier naar praktijk'

'Van papier naar praktijk'

vrijdag 07 november 2008 11:08 Geïnspireerd door een aantal werkbezoeken aan Roemenië en Bulgarije, publiceerde Kamerlid Esmé Wiegman deze week de notitie 'Van papier naar praktijk'. Over versterking van het maatschappelijk middenveld, de Roma-minderheid en grootschalige mensenhandel. Wiegman: ,,Nederland is erbij gebaat als onze expertise op tal van terreinen in Roemenië en Bulgarije wordt ingezet."

,,Toen Roemenië en Bulgarije lid werden van de Europese Unie, was de algemene indruk dat het niet gemakkelijk zou worden voor deze landen zelf en voor de Unie in de komende jaren. We wisten dat er nog veel ten goede zou moeten veranderen in deze landen.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan de georganiseerde misdaad en de plek die mensenhandel hierin inneemt. Een groot probleem, dat natuurlijk aangepakt dient te worden in Roemenië en Bulgarije zelf. Dat ontslaat Nederland ondertussen niet van de vraag welk aandeel wij hierin kunnen leveren. In Nederland bestaat immers de vraag naar vrouwen voor prostitutie. Op het moment dat we met één vinger naar Roemenië en Bulgarije wijzen, wijzen er 3 vingers in onze richting. De ramen worden op dit moment voor het overgrote deel bezet door Roemeense en Bulgaarse meisjes en vrouwen! De ChristenUnie is blij met wat er vanuit justitie inmiddels ondernomen wordt om vrouwenhandel tegen te gaan. Aan de voorkant kan echter nog meer worden gedaan in verbetering van lokaal toezicht. Lokale bestuurders hebben de zaken onvoldoende op orde. In een eventuele nieuwe wet moet samenwerking tussen lokale bestuurders en politie en justitie gewaarborgd zijn, zodat je zicht houdt op de misstanden.
Wat de ChristenUnie zou toejuichen is extra aandacht voor de versterking van de positie van de vrouw in Roemenië en Bulgarije. Wellicht kan via de national commission for combating trafficking of human beings door Nederland geïnvesteerd worden in projecten op het gebied van weerbaarheid van vrouwen én de re-integratie in eigen land van slachtoffers van vrouwenhandel.

Bij veel punten die in de notitie 'Van papier naar praktijk' genoemd worden, zouden mensen hun schouders kunnen ophalen, en de problemen kunnen afdoen als typisch Roemeens en Bulgaars. In deze landen ligt natuurlijk een grote, beter gezegd de grootste verantwoordelijkheid. Terecht benadrukken de Nederlandse ambassades dit ook bij de Roemeense en Bulgaarse overheden. Echter, een aantal problemen vormt ook een gemeenschappelijk Nederlands probleem. Denk daarbij aan de mensenhandel en aan het feit dat het overgrote deel van de vrouwen (meisjes!) dat op dit achter de ramen zit in Amsterdam, van Roemeense en Bulgaarse afkomst is. Nederland is erbij gebaat als onze expertise op tal van terreinen in Roemenië en Bulgarije wordt ingezet. We zijn erbij gebaat als in Roemenië en Bulgarije sprake is van een sterke rechtsstaat en sociale insluiting van kwetsbare groepen.

Bij het debat over de Staat van de Unie heb ik daarom een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht zich actief in te zetten voor slachtoffers van mensenhandel uit Roemenië en Bulgarije, bijvoorbeeld door in te zetten op het delen van expertise, ontwikkeling van preventieprogramma's en uitstapprogramma's en in te zetten op veilige begeleiding richting thuislanden. De Tweede Kamer én de minister reageerden overwegend enthousiast."

De hele notitie leest u hier.