Ingezonden persbericht
Persbericht
datum:
7 november 2008
Museon eert oceanograaf Jacques Piccard 1922 2008
De oceanograaf Jacques Piccard, die een diepterecord vestigde door naar een diepte van bijna elf kilometer af te dalen, is op 1 november 2008 overleden. Jacques Piccard (Brussel, 28 juli 1922 - Genève, 1 november 2008) was een Zwitserse oceanograaf. Hij werd vooral bekend door zijn diepzee-onderzoek aan boord van een door hem (samen met zijn vader Auguste Piccard) ontworpen duikboot, de Trieste. Dit was een speciaal geconstrueerde boot met daaronder een bolvormige gondel. Het Museon vestigt in de tentoonstelling Ontdek de geheimen van de diepzee extra aandacht aan het overlijden van de bekende oceanograaf.
De diepste duik
Met de Trieste vestigt Jacques Piccard op 23 januari 1960, samen met Luitenant Don Walsh van de Amerikaanse marine, een diepterecord van 10.916 meter in de Marianentrog. De Trieste weerstaat de druk van meer dan 1000 atmosfeer. Nadat ze het luik van de gondel vergrendeld hebben, laten ze ballasttanks vollopen. Zodoende verandert het drijfvermogen van de Trieste. Zo zinkt het langzaam af in de bijna 11 km diepe Marianentrog bij Guam in de Stille Oceaan. De duikboot daalt met een snelheid van één meter per seconde.
De mannen noteren:
Tijd; 8.23 uur 's morgens.
198 meter
Het wordt donker: plankton licht fosforescerend op. De zee wordt buiten donkerblauw.
457 meter
Het donkere water buiten koelt de wanden; de kou wordt binnen voelbaar.
3.962 meter
Een stroom plankton schijnt op te stijgen vlak langs de dikglazige patrijspoorten. De zee oogt nu aardedonker buiten.
9.906 meter
Een droog krakend geluid en een schok doen de bolgondel trillen. Een bang moment vol spanning. Maar alles lijkt normaal, de afdaling wordt voortgezet.
10.820 meter
Het echolood geeft aan dat de bodem nog slechts 92 meter verwijderd is.
10.912 meter
Binnen 10 minuten raakt de Trieste bijna de ivoorkleurige bodem - de laatste uithoek van onze Aarde die nog kon worden veroverd. In het felle zoeklicht verschijnt een op een tong lijkende vis. Alle twijfel over het voorkomen van leven op zulke diepte kan terzijde worden geschoven. Watertemperatuur: ruim 3° Celsius.
Zij doorzoeken hun vaartuig en ontdekken de oorzaak van de schok - het glas van de patrijspoort is gebarsten toen het door de kou samentrok. Na 20 minuten beginnen de mannen aan hun 3 uur en 50 minuten durende terugweg naar boven.
Ontdek de geheimen van de diepzee in het Museon
Wij zijn vrijwel overal op de wereld geweest en er zijn niet veel plekken die nog niet zijn ontdekt. Alleen de diepzee is een groot gebied waar nog bijna niemand is geweest. Ontdek de geheimen van de diepzee is een tentoonstelling die je meeneemt naar verre, wonderlijke bestemmingen in het diepste van de oceanen. Treed in de voetsporen van Jacques Piccard en ga als zeeonderzoeker actief aan de slag met de modernste technieken en je komt oog in oog te staan met levensvormen die tot voor kort nog onbekend waren. Kom aan boord als wetenschapper en begin als aquanaut je adembenemende reis door de diepzee! Te zien tot en met 31 mei 2009.
Activiteiten
Kijk voor speciale activiteiten voor aquanauten van 6 tot 14 jaar op www.museon.nl
Samenwerking
De expositie is een samenwerkingsverband van het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) in Massachusetts, Evergreen Exhibitions in Texas, NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en SMIT Salvage.
Educatie en activiteiten
Bij de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma's voor groepen.
Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
i. www.museon.nl
Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.
Bezoekersinformatie
Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties alle regio's), Eerste kerstdag en Nieuwjaardsdaag.
Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4,- / jeuggd 12 t/m 18 jaar: ¤ 6,- / volwassenen:
¤ 7,57,50 / 65+ Pashouders: ¤ 6,- . Museumkaart geldig. Grooepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24
Voorzieningen:
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.
inlichtingen bij:
Rob de Winter
Marketing & Communicatie
Pers & Publiciteit / Press Office
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Nederland
T: +31703381421 M: +31616578515
F: +31703381339
E: rdwinter@museon.nl
I : www.museon.nl