Persbericht
Utrecht, 6 november 2008
D66 wil oplossing voor het financiële zwarte gat van Vredenburg
Tekorten op Rode Doos van Vredenburg kunnen blijven oplopen
Ondanks amendementen van D66, ondersteund door de VVD, wilde wethouder Van Eijk niet toezeggen met welke opdracht de nieuwe interim-directeur en de
"5 wijzen" op pad zijn gestuurd. "Er is een groot tekort en de enige wat de wethouder toezegt is dat dit tekort op een "aanvaardbaar" niveau terug wordt gebracht. Wat is een aanvaardbaar tekort voor de wethouder? Dit blijft onduidelijk. En onacceptabel," vindt Gerda Oskam, D66 fractievoorzitter.
Oskam: "Met name PvdA, GroenLinks en ChristenUnie steunden de wethouder hierbij - een meerderheid in de raad dus. Voor D66 is dit onaanvaardbaar! Het geeft ook geen blijk van innovatief en creatief denken. Hoe kunnen we toch het aanbod van klassieke muziek in Utrecht op deze manier waarborgen? Klassieke muziek kan ook op andere locaties en door andere instellingen worden aangeboden. Denk creatief, denk eens aan de Jaarbeurs, Beatrixtheater, en zo veel meer. Je zou dan de Rode Doos zelf kunnen verhuren voor bijvoorbeeld congressen."
Samenwerken met partijen als de Jaarbeurs lijkt D66 een vorm van creatief en innovatief beleid: klassieke muziek op een klantvriendelijke en rendabele wijze te organiseren. Wat in ieder geval niet kan, is dat we volgend jaar weer een exploitatietekort op het Muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn ('de Rode Doos') hebben. Maar het enige wat wethouder Van Eijk heeft toegezegd is dat hij in januari 2009 meer inzicht wil verschaffen in de verwachte tekorten en tegelijkertijd een plan van aanpak wil presenteren om dit tot een 'aanvaardbaar' niveau terug te brengen.
D66 vindt het niet terecht om een dergelijk fors tekort zonder meer te dekken - zonder klip en klare opdracht aan de nieuwe interim-directeur om dit zo snel mogelijk rendabel te maken. Oskam: "Het blijft niet fair dat je het miljoenentekort van de eigen gemeentelijke dienst Muziekcentrum zonder duidelijke afspraken zomaar dekt, terwijl er tientallen culturele instellingen en organisaties vergeefs om een paar duizend euro bedelen. Van hen wordt cultureel ondernemerschap gevraagd. Maar het college vindt blijkbaar niet dat dit moet gelden voor de eigen gemeentelijke dienst."
D66 maakt zich tevens zorgen over de exploitatie van het toekomstige Muziekpaleis. Oskam: "Op het moment dat er steeds minder bezoekers in Utrecht een klassieke muziek-abonnement nemen, omdat de gemeentelijke dienst (het Muziekcentrum) deze vorm van kunst niet aantrekkelijker kan presenteren, zal het lastig zijn om de bezoekers terug te winnen vanaf de opening van het Muziekpaleis. De exploitatie van het Muziekpaleis is toch al enigszins dun ijs. We zullen dus alles op alles moeten zetten om het klassieke muziekaanbod een goede start te geven bij de opening van het Muziekpaleis in 2012."
Noot voor de redactie,