Oranjewoud
Friezen positief over alcoholslot
De eerste proeven met het alcoholslot als 'wapen' in de strijd tegen drank in het verkeer zijn positief verlopen. Tachtig Friese automobilisten kregen de afgelopen zomer de kans om de startonderbreker te testen. Het alcoholslot is gebruiksvriendelijk, veilig en lastig te omzeilen; oordeelden de deelnemers. Wel zijn er nog enkele praktische verbeterpunten. Het onderzoek werd in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgevoerd door Oranjewoud.
Het alcoholslot is niet nieuw, maar het Nederlandse demo-project heeft wel een innovatief tintje. "Het apparaat is in ons land nog nooit in deze omvang en op deze manier getest", zegt Hans van Mook projectleider van Oranjewoud. "Door de overweldigende belangstelling van de Friezen - meer dan duizend mensen meldden zich aan - was het geen enkel probleem om een testgroep van voldoende omvang samen te stellen. De insteek is dat iedereen met het slot moet kunnen rijden. We waren dan ook blij met de grote hoeveelheid aanmeldingen van een brede groep burgers."
Techniek en gebruik
Het alcoholslot is als product al in basis helemaal ontwikkeld. In het demo-project zijn twee types getest. "Techniek en gebruik staan centraal in het onderzoek, dus het effect van het alcoholslot op drankgebruik meten we niet. We vragen wel naar de ervaringen." Van Mook rijdt sinds een paar maanden ook zelf met het alcoholslot. "Als projectleider moet ik natuurlijk weten waar ik over praat. Ik moest even wennen, maar het blazen kost je slechts een paar seconden."
Fraude
De deelnemers hebben aangegeven dat het slot veilig in het gebruik was. Alleen de herhalingsblaastesten (om fraude te voorkomen, moet de bestuurder na het starten op willekeurige momenten nogmaals blazen) zijn door enkele deelnemers wel eens als 'onveilig' ervaren. Dit komt vooral door het aanhoudende geluid van de oproep voor de herhalingsblaastest, waardoor de mensen de neiging hebben onder het rijden te blazen in plaats van te rijden naar een veilige stopplaats. Met technische aanpassingen kan dit worden opgelost.
Van Mook: "Een aantal deelnemers heeft geprobeerd het slot te omzeilen, het is ook goed om te weten hoe robuust het systeem is. Er zijn maar twee fraudepogingen gelukt, dit kwam alleen voor bij de sloten die niet op de 'blaas/zuig-techniek' waren ingesteld." Uit de proef zijn ook nog praktische verbeterpunten voor de inbouw/uitbouw en het gebruik naar voren gekomen. Deze punten worden meegenomen bij de verdere uitwerking van het alcoholslotprogramma.
Meer informatie:
Hans van Mook,
Projectleider
Telefoon (0162) 48 70 02
hans.vanmook@oranjewoud.nl