VVD


7-11-2008

Debat Staat van de Unie 2008
Bijdrage Jeanine Hennis-Plasschaert

Voorzitter,

De relevantie van Europa is de afgelopen weken goed zichtbaar geworden. Het succes van Europa in de wereld wordt immers nog steeds, en vooral, bepaald door markt en munt.

Hoe schrijnend ook, een crisis biedt over het algemeen kansen. Kansen voor daadkracht en richtinggevend leiderschap. De vraag is natuurlijk hoe er vervolgens invulling wordt gegeven aan die daadkracht, aan dat richtinggevende leiderschap.

Zo'n 2 weken geleden meldde de Raadsvoorzitter, Sarkozy, zich in het Europees Parlement om verantwoording af te leggen over de Europese Top van 15 en 16 oktober jl.

Het Europa van nu wordt vaak een gebrek aan bloed, zweet en tranen verweten. Maar het moet gezegd worden: Sarkozy heeft, in dát opzicht, in ieder geval het tegendeel bewezen.

Met een hoog Vive La France gehalte lanceerde hij voorstel na voorstel. En dus was het opletten geblazen.

Laat ik duidelijk zijn: Gouvernement Economique , Staatsfondsen, Sarkozy als duurzame voorzitter van de Euro-regeringsleiders, vergaande politieke sturing...

De EU, en dus ook Handelsland Nederland, is daar op geen enkele manier bij gebaat. Een goed functionerende vrije markt is én blijft dé sleutel tot onze welvaart.

Feit is dat de spelregels zijn tekort geschoten. En dus ja, actie is noodzakelijk. Over het belang van adequaat toezicht is iedereen het eens.

Hoe beoordeelt de Nederlandse regering in dat opzicht trouwens het voorstel voor een Europese Autoriteit Financiële Dienstverlening?

Voorzitter, de Europese Unie - de interne markt - het heeft onmiskenbaar tot vrijheid, stabiliteit en welvaart geleid. Uiteraard heeft dit ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee gebracht, bijvoorbeeld als het gaat om de Europese buitengrenzen.

U kunt zich hier nog zo opwinden over het fenomeen illegale immigratie maar als u tegelijkertijd onvoldoende uw verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van de Europese buitengrenzen - blijven deze gatenkaas.

Met vol bombarie werd Frontex door de EU-lidstaten in het leven geroepen als zijnde dé oplossing in de strijd tegen de illegale immigratie. Een illusie!

In de eerste plaats een illusie omdat er niet zoiets is als één oplossing. Alleen met een totaalpakket aan maatregelen, waarbij push- en pull factoren voor illegale immigratie worden aangepakt, hebben we überhaupt een kans van slagen.

Ten tweede, en vooral, een illusie als vervolgens blijkt dat lidstaten weliswaar betrokken zijn bij allerhande operaties máár massaal in gebreke blijven als het aankomt op het daadwerkelijk leveren van boten en vliegtuigen.

Na eindeloos soebatten heeft Nederland inmiddels een fregat toegezegd, maar nog altijd is deze niet operationeel. We leven november 2008. Frontex ging van start op 3 oktober 2005.

Het spijt me zeer, maar het gaat er bij écht niet in ... dat er met veel lawaai een agentschap wordt opgericht om vervolgens in alle rust 'ns uit te vogelen hoe en op welke wijze materieel moet worden ingezet, om vervolgens in alle rust 'ns uit te pluizen wie nu precies voor wat verantwoordelijk is. De verkeerde volgorde!

In een Europa zonder binnengrenzen zijn de Europese buitengrenzen - ook de Nederlandse buitengrenzen.

Het programma van Tampere, het Haags programma, het Franse immigratiepact en het Stockholm programma dat nu al in voorbereiding is...Het blijven loze woorden als de EU-lidstaten, waaronder Nederland, de vertaalslag naar de praktijk niet of onvoldoende maken.

Voorzitter, zoals gezegd, en ik rond af: de relevantie van Europa is de afgelopen weken goed zichtbaar geworden. Europa doet er toe. Dat Europa bevindt zich echter niet op Mars. Wij zijn Europa, Nederland ís Europa. Europees beleid is binnenlands beleid.