Gemeente Brummen


Begroting 2009 vastgesteld: doorpakken

(Oorspronkelijke publicatie datum: 07-11-2008)

Bestuurlijke zelfstandigheid. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor het handelen van de gemeente Brummen. Dat bleek vorige donderdag tijdens de bespreking van de begroting voor het komende jaar. Alle fracties ondersteunden dit uitgangspunt dat in de programmabegroting 2009 door het college was verwoord. Onder andere bij onderwerpen als de vestigingsplaats voor het nieuwe gemeentehuis, omvang van de ambtelijke organisatie, handhavingsbeleid en projecten zoals IJsselsprong, kwam dit aan de orde. Brummen richt zich dus op blijvende zelfstandigheid, maar kijkt wel voortdurend naar effectieve vormen van samenwerking.

Naast deze unanieme constatering werd met meerderheid van stemmen ook de begroting voor 2009 en (unaniem) de bijbehorende belastingvoorstellen vastgesteld. Alleen de IPV-fractie stemde tegen de programmabegroting. Met de vaststelling van de begroting zijn de financiële en inhoudelijke kaders voor het gemeentebeleid voor 2009 (met een doorkijk naar de drie jaren daarna) vastgesteld.

In de levendige begrotingsvergadering werd volop gediscussieerd over een groot aantal moties. In totaal 14 moties werden uiteindelijk in stemming gebracht. Twee moties werden niet in stemming gebracht omdat deze tijdens het debat door de indieners werd ingetrokken.

Computer
Een motie die met meerderheid van stemmen werd aangenomen betreft het in bruikleen geven van computers aan gezinnen met schoolgaande kinderen tussen 8 en 18 jaar. Het gaat daarbij om gezinnen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau. Een andere motie die werd aangenomen met steun van PvdA en CDA voorziet in het beschikbaar stellen van een eindejaarsuitkering van 50 euro aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het minimuminkomen. Deze eenmalige ondersteuning aan huishoudens met lage inkomens is financieel mogelijk als gevolg van een rijksbesluit om geld vrij te maken voor incidenteel armoedebeleid.

Bestrijden onveiligheid
Om het politieteam Brummen-Eerbeek beter in staat te stellen fietsendiefstal aan te pakken, is unaniem besloten als gemeente een zgn. lokfiets aan te schaffen en ter beschikking te stellen van de wijkagenten. Eveneens met steun van alle raadsfracties werd het college opgedragen de stadswachten intensiever en gerichter in te zetten. Burgemeester Joosten was tevreden met deze motie, die tot doel heeft straatoverlast te beperken en de pakkans bij overtredingen te vergroten. Juist in een periode waarin de omvang van het aantal agenten in deze regio verder onder druk komt te staan, is dit voorstel een middel om toch meer toezicht op straat te realiseren.

De raad nam ook eensgezind twee moties aan over de bruggen over het Apeldoornskanaal. Enerzijds gaf de raad aan dat bij toekomstig onderhoud van de bruggen rekening gehouden moet worden met de toekomstige bevaarbaarheid van het Apeldoornskanaal. Daarnaast bracht de raad tot uiting dat er snel oplossingen moeten worden gevonden voor de gevolgen van het vrachtwagenverbod voor drie bruggen over dit kanaal.

Gemeentehuis
Met 14 stemmen voor en 5 stemmen tegen werd het college opgedragen een onafhankelijk onderzoek (scenariostudie) te laten verrichten naar de mogelijke vestigingsplaats van een nieuw te bouwen gemeentehuis. De raad ziet de resultaten van dit onderzoek graag in het voorjaar tegemoet, zodat het meegenomen kan worden bij de bespreking van de kadernota in het voorjaar van 2009. Het college kon zich in dit voorstel vinden, maar benadrukte wel dat bij het opstellen van de opdracht aan het onafhankelijke bureau de gemeenteraad een actieve rol heeft.

Een totaal overzicht van besluitvorming over de ingediende moties, amendementen en voorstellen kunt u vinden op de speciale begrotingspagina.