Artsen zonder Grenzen


Ziekenhuis Haïti worstelt met toestroom hoogzwangere vrouwen

07/11/2008 11:31 -- Het Jude-Anne ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, kampt met een enorme toestroom van hoogzwangere vrouwen. Vorige maand bevielen op één dag 56 vrouwen in de kliniek, terwijl 160 anderen wachtten op opname.

Overal waar maar plaats was kwamen baby's ter wereld: in de wachtkamer, het trappenhuis en de waskamers. Het hospitaal telt 60 bedden (waarvan 5 kraambedden). Met 35 bevallingen per dag (1.000 per maand) is de situatie onhoudbaar.

Er zijn een aantal oorzaken voor het overweldigende aantal patiënten in het Jude-Anne ziekenhuis. Grootste factor zijn de terugkerende stakingen in de hoofdstad. Het personeel van het centrale overheidsziekenhuis in Port-au-Prince staakt al drie weken, zonder uitzicht op een oplossing. In dat ziekenhuis bevallen normaliter vrouwen die geen complicaties hebben. De Jude-Anne kliniek richt zich op zwangerschappen waarbij gevaarlijke complicaties komen kijken. De zorg daar is gratis.

`Als de situatie zo doorgaat, ben ik bang dat er vrouwen en kinderen zullen omkomen', zegt landencoördinator Hans van Dillen. `Andere ziekenhuizen in de stad moeten deze vrouwen gaan opnemen en gratis zorg bieden, anders wordt de situatie catastrofaal. Ik roep de regering en haar donoren op om de invoering van gratis verloskundige zorg onmiddellijk weer op te pakken.'

Haïti heeft het hoogste kraamsterftecijfer van het westelijk halfrond. In februari van dit jaar kreeg de overheid fondsen om gratis verloskundige zorg op te zetten. Toch vragen de staatsziekenhuizen nog steeds een bijdrage van de zwangere vrouwen. Baby's en moeders sterven onnodig, onder meer omdat de autoriteiten het gratis programma te traag invoeren en ziekenhuizen aarzelen om het toe te passen.

Artsen zonder Grenzen is zeer bezorgd over het effect van de stakingen en de mogelijkheid voor zwangere vrouwen om zorg te krijgen. We roepen het ministerie van Volksgezondheid op onmiddellijk het gratis programma in te voeren en de levens van moeders en baby's te redden.

Meer over ons werk in Haïti>>

Gewapende hulpkonvooien inadequaat antwoord op crisis in DR Congo --