Trimbos-instituut

07-11-2008
GGZ instellingen onvoldoende toegerust op ervaringsdeskundigen

Utrecht, 6 november 2008. GGZ instellingen hebben in toenemende mate behoefte aan begeleiders met ervaringsdeskundigheid, tegelijkertijd zijn de meeste GGZ instellingen onvoldoende toegerust op hun komst. Vaak hebben de teams niet helder wat de toegevoegde waarde is van een collega met ervaringsdeskundigheid, waardoor deze in het begin vaak in het diepe wordt gegooid. Dit is één van de resultaten van een onderzoek van het Trimbos-instituut in samenwerking met het ROC Zadkine naar de scholing en inzet van Begeleiders in de GGZ met Ervaringsdeskundigheid in de GGZ (BGE-ers).

Sinds 2004 biedt het ROC Zadkine in Rotterdam een reguliere opleiding op SPW4-niveau tot Begeleider in de GGz met Ervaringsdeskundigheid: de BGE-opleiding. Ervaringsdeskundigheid houdt in dat mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond op basis van hun eigen ervaring en die van anderen ervaringskennis ontwikkelen, die ingezet kan worden in de hulpverlening. Doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de afstemming van de BGE-opleiding en de (leer)werkplekken van de BGE-ers.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de BGE-opleiding goed aansluit bij het werkveld: de begeleiders hebben voldoende bagage meegekregen voor hun werk als begeleider en als ervaringsdeskundige. Het probleem ligt eerder in omgekeerde richting: GGZ instellingen blijken nog onvoldoende toegerust te zijn op de komst van begeleiders met ervaringsdeskundigheid. Het onderzoek heeft een aantal voordelen van de inzet van begeleiders met ervaringsdeskundigheid voor cliënten aan het licht gebracht, zoals een goede bejegening, gelijkwaardiger contact, meer inlevingsvermogen en het fungeren als rolmodel.

Voor de BGE-ers biedt het werk economische zelfstandigheid (betaalde baan), veel voldoening en een nieuwe stap in hun herstelproces. Minder duidelijk is wat de impact van begeleiders met ervaringsdeskundigheid is op de houding van teamleden en op de herstelprocessen van cliënten.

De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het boek 'Werken met begeleiders in de GGz met ervaringsdeskundigheid'. Dit boek met aanbevelingen voor BGE-ers, BGE-studenten, teamleiders en teamleden en GGZ instellingen, zal onder meer ingezet worden in BGE-opleidingen en andere opleidingen voor ervaringsdeskundigen.

Werken met begeleiders in de GGz met ervaringsdeskundigheid. Een onderzoek naar voordelen, valkuilen en belangrijke condities voor de inzet en scholing van BGE-ers

Deze publicatie is te bestellen bij het Trimbos-instituut (via bestel@trimbos.nl onder vermelding van artikelnummer AF0834) of bij het ROC Zadkine (via bge@zadkine.nl of telefonisch 010-2433428 bij Anneke van der Ham). De prijs van het boekje bedraagt 19,50.
---

Journalisten met vragen naar aanleiding van bovenstaand persbericht kunnen contact opnemen met Ronald Jas (030 - 297 11 07) of Marjan Heuving (030 - 297 11 38), voorlichters van het Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11