Voedingcentrum


Gezond eten? Geef als ouder het goede voorbeeld!

Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat 35% van de ouders de energiebehoefte van hun kinderen zwaar overschat. Ze denken dat een kind meer calorieën nodig heeft dan een volwassen man. Op 6 november presenteerde Convenant Overgewicht een rapport. Daaruit blijkt onder meer dat steeds meer jonge kinderen in Nederland kampen met overgewicht. Ouders kunnen veel doen om dit probleem te voorkomen.

Veel volwassenen die kampen met overgewicht hebben vroeger van hun ouders geen gezond eetpatroon geleerd. Ouders kunnen daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het groeiend probleem van overgewicht voor zowel jong als oud.

Gezond eetpatroon?

* Zorg dat je kind regelmatig eet met drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor, zoals een boterham, worteltjes of een stuk fruit.

* Zorg voor variatie in het eten. Eet niet alleen aardappels bij de hoofdmaaltijd, maar wissel het eens af met bonen of pasta. Geef je kind niet alleen appels, maar wissel het af met een sinaasappel, peer of banaan.

* Wees (zeer) matig met het geven van frisdrank en sappen. Deze bevatten veel suikers en dus calorieën. Bewaar deze dranken bijvoorbeeld alleen voor het weekend.

Dring geen eten op

Over het algemeen eten jonge kinderen zoveel als ze nodig hebben en niet meer dan dat. Onbewust passen ze de hoeveelheid eten aan aan de hoeveelheid calorieën die ze eerder die dag hebben binnengekregen. Dring je als ouder het eten op, dan verleert je kind deze vaardigheid.

Geef geen snoep als beloning

De kans bestaat dat als je kind ouder wordt, hij of zij zichzelf ook regelmatig gaat belonen met snoep. Snacks zijn gevaarlijke dikmakers. Je eet er snel te veel van en ze leveren veel verborgen calorieën. Je kunt je kind ook belonen door hem wat extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door samen wat gezelligs te doen of een complimentje te geven. Of geef iets lekkers wat niet veel calorieën bevat (zie tips voor tussendoortjes)

Beweging

Het is belangrijk dat je kind veel buiten speelt en op de fiets naar school gaat. Laat je kind niet te veel tv-kijken en computeren. Stel je kind regelmatig voor samen te gaan wandelen of fietsen. Of ga samen naar het zwembad of de speeltuin.

Last but not least

Geef vooral zelf het goede voorbeeld met eten en bewegen.

Zie ook

* Gezond eten en bewegen met kinderen

* Tabel aanbevolen hoeveelheden per dag