Waterschap Zeeuwse Eilanden

zilveren certificering

Waterschap wil zilveren certificering

Waterschap Zeeuwse Eilanden wil zich in 2009 laten certificeren voor het op een duurzame manier beheren van waterkeringen, waterlopen, wegen, beplanting en terreinen. Een zilveren certificering bewijst dat het waterschap op verhardingen en openbaar groen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Het dagelijks bestuur van waterschap Zeeuwse Eilanden heeft deze week de rapportage over het eigen gebruik van bestrijdingsmiddelen in 2007 besproken. Hieruit blijkt dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in 2007 ten opzichte van 1999 met 98% is verminderd. Dat betekent dat het waterschap voldoet aan de doelstelling (nulgebruik- uitzonderingssituaties daargelaten) van het Convenant Duurzaam Beheer. Als het waterschap wil vasthouden aan het bij hoge uitzondering gebruiken van bestrijdingsmiddelen, is het belangrijk om hiervoor een certificering aan te vragen. Dit kan op drie niveaus: brons, zilver en goud. Het bestuur heeft besloten dat het waterschap aan de eisen van het niveau zilver kan voldoen.

Bestrijdingsmiddelen kunnen negatieve effecten hebben op het oppervlaktewater. De zorg voor schoon en gezond oppervlaktewater is een van de kerntaken van Zeeuwse Eilanden. Bij het terugdringen van het bestrijdingsmiddelengebruik heeft het waterschap dan ook een nadrukkelijke voorbeeldrol.
Het bestrijden van onkruid gebeurt bij het waterschap nu bijvoorbeeld door distels en brandnetels te maaien, door rond beplantingen te wieden en schoffelen, door onkruid op verhardingen te verbranden, borstelen of met heet water te behandelen en door het gebruik van houtsnippers rond bomen en langs afrasteringen. Ook is gekozen om meer plantvakken in te zaaien met klaver. De ervaringen zijn positief. Bij het aanbrengen van verhardingen (wegen, dijktrappen) houdt Zeeuwse Eilanden rekening met onkruidwerende verhardingen zoals het gebruik van prefab-trapelementen in plaats van blokken.

Wat kunnen burgers doen?

Het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen levert een ander beeld van de omgeving op. Zo ervaren mensen het soms als minder netjes. Hier tegenover staat echter dat het huidige beleid veel beter voor het milieu is en dat het oppervlaktewater schoner en gezonder wordt zodat plant en dier hierbij gebaat zijn. Ook burgers kunnen zelf bij de aanleg van hun tuin rekening houden met onkruid. Grote tegels hebben minder voegen en leveren dus minder onkruid op dan kleine stenen. Middelburg, 7 november 2008
© Waterschap Zeeuwse Eilanden