Hulpverleningsdienst Groningen


Regio Groningen oefent dijkdoorbraak en evacuatie inwoners Gepubliceerd: 07 november 2008, 12:19

Donderdag 6 november vond in de Euroborg het symposium `Van waterproef naar waterproof' plaats, onderdeel van de landelijke oefenweek `Waterproef'. De oefenweek is een initiatief van de Taskforce Management Overstromingen (TMO), het symposium werd georganiseerd door de TMO-groep Groningen, onderdeel van Crisismanagement Groningen. In de Euroborg stond de nafase van een overstroming centraal.

Onderdeel van het middagprogramma was een dilemmasessie voor leden van het Regionaal Beleidsteam (RBT). Zij werden geconfronteerd met het scenario van een ernstige dijkdoorbraak, waarbij de provincie Groningen grotendeels onder water loopt en 400.000 inwoners geëvacueerd moeten worden. Het RBT, onder leiding van commissaris van de koningin Max van den Berg, ging er vanuit dat 100.000 inwoners zelfredzaam zijn en op eigen initiatief naar familie of vrienden elders gaan. Dat betekent dat 300.000 inwoners elders opgevangen moeten worden.

Twente opvangregio
Ook de regio Twente boog zich gisteren over dilemma's die spelen bij de nafase van een overstroming. Lag in Groningen de nadruk op evacuatie van getroffen inwoners, de regio Twente ging aan de slag met het scenario dat ruim 300.000 Groningse evacués opgevangen moeten worden. 's Middags was er contact tussen de voorzitters van het RBT in Twente (coördinerend burgemeester Kerckhaert, gemeente Hengelo) en Groningen. Besproken werden dilemma's waarmee de beide regio's in een dergelijke situatie te maken kunnen krijgen.

Evaluatie
Groningen en Twente onderkennen dat de nafase van een overstroming lange tijd duurt en grote economische en maatschappelijke gevolgen heeft. Bestuurders uit Groningen en Twente kwamen tot de conclusie dat als een dergelijke groep inwoners verplaatst wordt, er ook vakkrachten (waaronder medisch personeel) en materieel mee geëvacueerd moet worden uit de getroffen regio. Hulpverleners en hulpverleningsvoertuigen kunnen bijvoorbeeld de maatschappelijke processen in de opvangregio ondersteunen.

Opvallend was dat er geen verschil was in belangen tussen Groningse en Twentse bestuurders. Beide regio's onderkennen het belang dat inwoners goed moeten worden opgevangen en dat zij integraal deel moeten uitmaken, ook al is het tijdelijk, van de opvangregio.

Dvd nafase
Een voor de gelegenheid gemaakte dvd over de nafase werd aan het einde van het symposium gepresenteerd. De dvd is bedoeld voor professionals op het gebied van rampenbestrijding.