persbericht
Amsterdam, 6 november
2008/107/JS
Uitzaaiingen (bij darmkanker): voorkomen is beter dan genezen
De verwijdering van het primaire gezwel bij patiënten met darmkanker is noodzakelijk, maar Gerben van der Bij laat in zijn proefschrift zien dat deze ingreep ook kan leiden tot de uitzaaiing van het gezwel waardoor het ziektebeeld verergert. Alhoewel de ingreep potentieel genezend is, kan het paradoxaal genoeg dus ook tot grotere schade leiden.
Van der Bij stelt dat verder klinisch onderzoek nodig is om deze vervolgschade met behulp van nieuwe interventies te beperken.
Gerben van der Bij promoveert op vrijdag 7 november in VU medisch centrum.
Jaarlijks wordt in Nederland bij 10.000 mensen darmkanker vastgesteld. Ondanks een succesvolle operatie zullen er bij een groot deel (ongeveer 25%) van deze patiënten evengoed uitzaaiingen ontstaan. Over het algemeen hebben deze patiënten een slechte prognose. Het onderzoek van Gerben van der Bij geeft inzichten in de mechanismen bij de uitgroei van deze uitzaaiingen. Hij toont in een diermodel aan dat losse tumorcellen, die bij de meerderheid van de patiënten met kanker in het bloed voorkomen, makkelijk kunnen nestelen en uitgroeien tot uitzaaiingen in de buikholte en lever. Tegelijkertijd stelt Van der Bij dat deze uitzaaiingen kunnen worden voorkomen door rondom de operatie nieuwe therapieën toe te passen. In een diermodel laat hij onder andere zien dat antilichaamtherapie na de operatieve verwijdering van darmkanker de uitgroei van uitzaaiingen kan voorkomen. Een logische volgende stap is de klinische toepassing van deze veelbelovende therapieën te onderzoeken om zo de prognose van mensen met darmkanker te optimaliseren.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum