Technische Universiteit Delft

Vikingen
door M&C

Afscheidsrede van Prof.dr. J.C. Arnbak: "From Vikings to virtual networks"

07 november 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr. J.C. Arnbak | Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

From Vikings to virtual networks

Duizend jaar geleden maakten Vikingen uit Noorwegen grote zeereizen, onder meer op zoek naar nieuwe landbouwgronden. Als navigatiemiddel hadden ze slechts een merkwaardige steen die ook bij bewolkt weer kon aanwijzen, waar de zon stond. Bij toeval ontdekten ze IJsland, van daaruit Groenland en zelfs het huidige Newfoundland. Lang hebben ze het daar niet uitgehouden: Indianen maakten hen het leven onmogelijk. Groenland werd na het uitbreken van "de kleine IJstijd" verlaten. Alleen Eskimo's konden daar overleven. Die eerste IJslandse ontdekkingsreizen zijn gedetailleerd opgetekend en werden van generatie op generatie overgeleverd. De IJslanders menen dat deze verhalen Columbus ter ore zijn gekomen, met zijn ontdekking van Amerika als resultaat.

Hernieuwde belangstelling voor sterrenkunde dateert uit de Renaissance. De Deense geleerde Tycho Brahe studeerde aan vijf universiteiten in Europa en met steun van Koning Frederik II kon hij zijn observatoria bouwen op het eiland Hven. Daar kwamen studenten uit heel Europa, o.a. de Hollandse kaartenmaker Blaeu. Diens atlassen hebben een grote rol gespeeld voor de ontdekkingsreizen van die tijd en later voor de VOC. Maar na de voortijdige dood van Frederik II was het gedaan met de economische en politieke steun voor de eigenzinnige geleerde, waarna deze teleurgesteld naar Praag is vertrokken.

Marconi was de eerste die tweerichtings communicatie tot stand bracht. Voor communicatie was fysieke verplaatsing niet meer nodig.

Thans leven wij in de tijd van draadloze communicatie. Google Earth laat ons een wereldreis maken; virtuele netwerken verplaatsen ons in een Second Life; wij chatten desgewenst in het heelal.

Laatst gewijzigd: 29 oktober 2008