Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Rotterdamse Dag van de Dialoog: 7 en 8 november

Wanneer had u voor het laatst een boeiend gesprek met een wildvreemde? Bent u benieuwd naar zon unieke ervaring? Doe dan mee aan de Rotterdamse Dag van de Dialoog! Op 7 en 8 november 2008 vindt voor de 7e keer de Rotterdamse Dag van de Dialoog plaats.

Geen gewoon gesprek

Net als in voorgaande edities gaan die dag enige duizenden Rotterdammers met elkaar in gesprek. Het is geen gewoon gesprek! U zit met circa acht personen aan tafel en wisselt persoonlijke ervaringen, meningen, dromen en wensen uit met voor u onbekende andere Rotterdammers. Onder andere bestuurders van Feijenoord schuiven ook aan bij een aantal tafels in de deelgemeente.

Leuke ervaring

De gespreksleider zorgt ervoor dat het een dialooggesprek is, waarbij de deelnemers aandachtig luisteren en elkaar vragen stellen. We proberen elkaar niet te overtuigen en we vallen elkaar niet in de rede. Verschillende organisaties zijn die dag gastheer en gastvrouw. Zij zorgen voor een prettige ambiance en een lekkere maaltijd! Het is alles bij elkaar een hele leuke ervaring! Op de Rotterdamse Dag van de Dialoog is het centrale gespreksthema Smaken verschillen.

Kick-off

De kick-off van de Rotterdamse Dag van de Dialoog werd onlangs verricht door burgemeester Ivo Opstelten onlangs. Daarbij reikte hij de eerste exemplaren van 'Vlinderlijke eenvoud, Vlinderlijke kracht' uit. Hierin staat het hoe en waarom van de dialoog vastgelegd.

Vlinderlijke eenvoud, Vlinderlijke kracht
In een dialoog worden vragen gesteld en vooroordelen uitgesproken, die meestal onder tafel blijven. Dat gebeurt te weinig in onze samenleving en daardoor ontstaan beelden over en weer die niet kloppen. We moeten bruggen slaan om tot elkaar te komen en wantrouwen weg te nemen", aldus staatssecretaris Ahmed Aboutaleb in het voorwoord van de dialoogbundel 'Vlinderlijke eenvoud, Vlinderlijke kracht'. Hij wil de Dag van de Dialoog daarom voordragen voor de Vredesprijs.

Achtergrond
De Dag van de Dialoog startte in Rotterdam, in 2002, een jaar na de aanslagen in New York. Amsterdam volgde in 2004, na de moord op Theo van Gogh. Toen er meer steden kwamen die dit voorbeeld wilden volgen, hebben de organisatoren in beide steden hun krachten gebundeld en het Dag van de Dialoogconcept uitgewerkt om landelijk te verspreiden. Intussen hebben 20 Nederlandse steden een of meer keer een Dag van de Dialoog georganiseerd. Daarnaast heeft de aanpak ook in andere Europese steden navolging gekregen: in Berlijn, Essen en Brussel.

Dag van de dialoog

Informatie

Het boek 'Vlinderlijke eenvoud, Vlinderlijke kracht' is in te zien op www.nederlandindialoog.nl en verkrijgbaar in de shop van Art.1 (www.art1.nl/shop).