Slotseminarie van het project Martins 6 en 7 november 2008

28/10/2008 11:39

NAUSICAA

DE RUYTER MARITIEM INSTITUUT - VLISSINGEN, NEDERLAND

Op donderdag 6 en vrijdag 7 november 2008 organiseren de partners in het Europese MARTINS-project (MARitime Training IN Safety) een slotseminarie voor het project dat hen sinds 3 jaar bijeenbracht rond het thema maritieme veiligheid.

Het MARTINS-project ving aan in januari 2006 met zes Europese partners en legde zich toe op nieuwe vormingen en informatie over de menselijke, economische en milieugevolgen die voortspruiten uit maritieme ongevallen in de zone Noordwest-Europa.

Tachtig procent van de ongevallen op zee hebben een menselijke fout als oorzaak en de belangrijkste fout is een slechte interpretatie van het internationaal reglement ter voorkoming van aanvaringen op zee.

De partners van het MARTINS-project organiseren een seminarie rond het einde van het project dat hen gedurende 3 jaar liet samenwerken op het gebied van maritieme veiligheid. Een rondetafel over de toepassing van het Blauwboek voor een geïntegreerde Maritieme Politiek en twee ateliers over de gevaren van navigatie in estuaria en rond windmolenparken vormen het programma van deze bijeenkomst die bestemd is voor professionelen van de zee en lokale, internationale en Europese verantwoordelijken. Parallel wordt een vorming rond bewustmaking voor het milieu voorgesteld voor toekomstige zeevaarders.

Donderdag 6 en vrijdag 7 november 2008:
Blauwboek, maritieme veiligheid, vorming en milieu

Donderdag 6 november 2008 is gewijd aan het Blauwboek en meer bepaald aan de onderwerpen onderwijs en vorming, navigatie en maritieme veiligheid en de toepassing daarvan door de lidstaten. De tussenkomst van politieke verantwoordelijken die een band hebben met de maritieme en transportwereld of de Europese instellingen, zal toelaten het accent te leggen op deze vitale thema's voor het publiek dat die dag zal aanwezig zijn, namelijk de partners van het MARTINS-project en vertegenwoordigers van estuaria, zoals kustwacht, reddingsondernemingen, loodsen enz.

Er zullen vragen gesteld worden over de middelen die zullen ingezet worden om de veiligheid van de maritieme navigatie te verhogen en voor de ontwikkeling van maritiem onderwijs en vorming. Ten slotte zullen nationale vertegenwoordigers spreken over de manier waarop zij het Blauwboek zullen toepassen in hun land.

Vrijdag 7 november 2008 komen de mensen op het terrein aan het woord. Een eerste atelier brengt toespraken van mensen die zich in de eerste linie bevinden wanneer zich een maritiem ongeval voordoet in de estuaria. Wie neemt de beslissing tot evacuatie? Wat is de rol van de lokale overheid? Hoe kan men de kennis van andere landen benutten?

Het tweede atelier handelt over de windmolenparken op zee en de impact die ze kunnen hebben op de veiligheid van de navigatie en het milieu.

Tijdens deze twee dagen zullen de MARTINS-partners de instrumenten en vormingen voorstellen.

MARTINS, een Europees samenwerkingsproject in Noordwest-Europa

De 6 Europese partners hebben 3 jaar samengewerkt om de maritieme veiligheid te verhogen door de ongevallen op zee te analyseren en de interpretatie van de stuurreglementen te harmoniseren door innoverende vormingsmodules tot stand te brengen voor professionelen van de zee en zeevaarders. De opening naar het publiek via animaties met ludieke instrumenten heeft geholpen voor de bewustwording van het publiek voor de problemen van maritieme veiligheid.

De gevalsanalyses van aanvaringen op zee, de creatie van performante educatieve instrumenten voor zeevaarders, de sensibilisering van het publiek voor de essentiële regels inzake een veilig gebruik van de zee voor vrijetijdsbesteding, allemaal hebben ze een legitieme plaats in de toepassing van het Blauwboek voor een geïntegreerde Maritieme Politiek in Europa.

MARTINS, een project dat Europa heeft ondersteund via het Interreg-programma

Het MARTINS-project kreeg de steun van het programma Interreg 3B Noordwest-Europa. Het toepassingsveld van de resultaten is in de eerste plaats het land van de partners: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Ierland. Nochtans zorgen het internationale karakter van de scheepvaart en de vele nationaliteiten van de zeevaarders op eenzelfde schip ervoor dat de acties van het project ook nuttig zullen zijn buiten de zone van Noordwest-Europa. Zij kunnen uitmonden in een harmonisering van de kennis en de professionele bekwaamheden van de zeevaarders.

De toepassing van het Blauwboek en de resultaten van het project zijn de redenen waarom de partners van het MARTINS-project twee dagen met ontmoetingen en uitwisselingen willen organiseren op 6 en 7 november aanstaande.

http://www.nausicaa.fr