Ingezonden persbericht
Alkmaar, 6 november 2008
Speciale voorlichtingskrant over nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening
De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening is de komende jaren de juridische basis voor alles wat de komende jaren wordt gebouwd in de stad, en dat is heel wat. Het college gaat door met de kwaliteitsimpuls voor de binnenstad, en na de metamorfose van Overstad zal dat stadsdeel duidelijk herkenbaar zijn als onderdeel daarvan. Op veel andere plekken in de stad hebben inwoners dankzij de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid om met minder procedures en bureaucratie iets voor elkaar te krijgen. Toch ziet het college van burgemeester en wethouders erop toe dat Alkmaar zijn karakteristieke charme zal behouden. Dit én meer is te lezen in de speciale voorlichtingskrant die komende week huis-aan-huis wordt verspreid.
De aanleiding voor het verspreiden van de krant is de invoering van de vernieuwde Wet Ruimtelijke Ordening (Wro). De nieuwe Wro maakt de ruimtelijke ordening makkelijker en toegankelijker voor burgers en bedrijven. Digitalisering speelt digitalisering daarbij een grote rol. In de toekomst moet iedereen thuis op zijn computer voor elk perceel kunnen zien wat de bestemming is van zijn omgeving en wat er in de toekomst in zijn buurt gaat veranderen. Voorlopig blijft de gemeente zaken als bouwaanvragen en bestemmingsplannen nog op de oude manier bekendmaken. Maar in juli 2009 moet veel wat hiermee te maken heeft ook digitaal beschikbaar zijn. En in 2013 ook voor elk perceel.
Eenvoudiger en sneller
In de Wro staat onder andere dat de procedure voor een bestemmingsplan korter moet zijn. Wethouder Binnendijk: "Vroeger moest er eerst een voorontwerp komen. Dat hoeft nu niet meer. Er komt wel eerst een ontwerp-bestemmingsplan in overleg met alle betrokken instanties. De wet dwingt de gemeente nu ook om alle bestaande bestemmingsplannen te actualiseren. En dat is een goede zaak. We kijken hoe we kunnen komen tot minder en eenvoudigere regels. Want we moeten met zijn allen, de gemeente, de provincie en het Rijk, proberen het uitgangspunt van de wet overeind te houden: eenvoudiger en sneller."
Meer informatie:
Gemeente Alkmaar, afdeling Communicatie, (072) 548 9555.
-----------------------
eventuele komst.
Met vriendelijke groet,
IMC Weekendschool
Diederik Slot
directeur (sinds januari 2008)
Bijgevoegd: congresprogramma, toelichting workshops en aanmeldingsformulier
Congresprogramma 12 november 2008: Maatschappelijke Innovatie
Dagvoorzitter: Felix Rottenberg
13.30 Ontvangst
14.00 Opening
14.10 Een ontmoeting van twee generaties
Opening door Burgemeester Job Cohen en weekendschool alumni
14.20 Felix Rottenberg zet u aan het werk in workshops (zie toelichting)
15.40 Pauze met koffie en thee
16.10 Debat oud-leerlingen
16.30 Wrap up door Felix Rottenberg
Om de draden uit de kluwen van uw workshop te halen
16.40 Met Heleen en Rob op de bank
Wat heeft Rob Defares (directeur handelshuis IMC) en Heleen Terwijn (psychologe) bewogen om IMC Weekendschool te starten.
En: zijn ze tevreden?
17.00 Afsluiting
17.10 Borrel
Toelichting workshops 12 november 2008
Workshop I: Innovatie in financiering
Wanneer, hoe en hoe lang financiert men maatschappelijk innovatieve projecten? Hoe verhouden private en publieke financiering zich hierbij tot elkaar? Komt er altijd een moment dat de overheid moet meedoen, of zijn er juist argumenten om sommige projecten zonder de overheid te laten bestaan? Hoe staan we tegenover de tendens van fondsen en van sommige bedrijven om steeds op iets nieuws te focussen? Maar hoe zorgen succesvolle maatschappelijke organisaties dan voor continuïteit, verbreiding en kwaliteitsverbetering?
Moderator is Rien van Gendt, bestuurslid van IMC Weekendschool.
Rinse de Jong, lid van de Raad van Bestuur van Essent zal de betrokkenheid van zijn organisatie bij de weekendschool toelichten. Ook zal hij zijn visie formuleren op de financiering van vergelijkbare organisaties, nu en op langere termijn.
Workshop II: Innovatie in buurten
De veranderde verzorgingsstaat stelt nieuwe eisen aan scholen. Er gaan stemmen op om van scholen brede ontwikkelingscentra te maken waarin ook een belangrijk deel van de vrijetijdsbesteding plaatsvindt. Dit kan consequenties hebben voor onder andere beschikbaarheid (opleiding, financiering, samenwerking) van een divers gekwalificeerde staf, de fysieke inrichting van schoolgebouwen, en lesprogramma's. Tegenover het pleidooi voor de brede school staat de benadering dat de school er vooral moet zijn voor het aanleren van basiskennis (lezen, schrijven, rekenen). Al het andere, zoals naschoolse voorzieningen, worden daar dan omheen gesponnen, afhankelijk van de behoeftes in de buurt. De vraag in deze workshop is hoe ver de school moet gaan in haar opdracht. Zijn brede ontwikkelingscentra ideaal? Gaan initiatieven zoals de weekendschool daarin op? Of doet de ideale school het inhoudelijke minimum met daaromheen een divers aanbod van (private) initiatieven? Wat is het beste aanbod voor kinderen in de grote steden?
Moderator is Heleen Terwijn, oprichter van IMC Weekendschool.
Lodewijk Asscher, wethouder Jeugd en Onderwijs in Amsterdam, geeft zijn visie op 'het geheim van de weekendschool' en denkt hardop na over de taken en mogelijkheden van reguliere scholen.
Workshop III: Innovatie in persoonlijke ontwikkeling
Jongeren ontwikkelen zich in interactie met de mogelijkheden die zij in hun omgeving zien. Het is dan ook onze opdracht hen rijke omgevingen te bieden. Wij kunnen hen kennis laten maken met vakken en beroepen, ervaring laten opdoen in het bedrijfsleven of hen leren relatienetwerken op te bouwen. Contextcreatie schept de bodem voor burgerschap met eigen initiatief en inzicht in de eigen talenten. Graag onderzoeken we met u de voorwaarden hiervoor. Wat is uw ervaring met de manier waarop jongeren het aanbod uit hun omgeving gebruiken? Hoe maken zij hun keuzes? Nemen zij initiatief? Hoe maken zij gebruik van beschikbare netwerken? Scheppen wij wel de juiste contexten? Hoe leren wij eigenlijk zelf?
Moderator is Harry Starren, directeur van De Baak.
Aanmeldingsformulier pers
JA,
Ik kom graag naar het Jubileumcongres van IMC Weekendschool op woensdag 12 november 2008 in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam:
Naam: ..............
Medium/redactie: ..............
Plaats: ..............
Telefoon: ..............
E-mail: ..............
Aantal personen (plus namen): ..............
Bijzonderheden:
- Aankomsttijd (indien afwijkend): ..............
- Interview verzoek: ..............
..............
- Interesse bijwonen workshops: Ja/Nee
Workshop voorkeur: ..... (I, II of II)
- Uitrijkaart parkeergarage gewenst: Ja/Nee
- Overig: ..............
---- --