Ingezonden persbericht


Piek Nationale Week van de Dialoog nadert

De eerste Nationale Week van de Dialoog is nog steeds in volle gang. In 33 steden wordt in deze week de Dag van de Dialoog georganiseerd. Tijdens de dialoogpiek op donderdag 6 en vrijdag 7 november, organiseren nog 25 plaatsen in het land een Dag van de Dialoog. Aan zo'n 1.200 dialoogtafels zullen bijna 10.000 mensen vrijuit spreken over hun ervaringen in hun leefomgeving. Rotterdam, waar de Dag van de Dialoog ontstaan is, spant de kroon met 240 dialoogtafels op 7 en 8 november. De week wordt op 8 november afgesloten met een dialoogtafel in het hoogste gebouw van Nederland, Montevideo te Rotterdam.

Landelijke verspreiding
De Nationale Week van de Dialoog is een initiatief van Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, en Nieuwe Maan, adviseurs maatschappelijke vernieuwing.

De Nationale Week van de Dialoog wordt georganiseerd met als doel de maatschappelijke waarde van de dialoog landelijk zichtbaar te maken en meer personen en organisaties te inspireren hieraan deel te nemen. Met steun van het Oranje Fonds zijn trainingen en materiaal ontwikkeld ten behoeve van de Dag van de Dialoog.

Ook Albert Heijn, het Nederlandse Rode Kruis en woningcorporatie Ymere ondersteunen de landelijke verspreiding van de Dag van de Dialoog. De burgemeesters Job Cohen en Ivo Opstelten en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan treden op als ambassadeurs.

Mensen met elkaar in contact brengen en vooroordelen overwinnen, dat zijn volgens de initiatiefnemers de belangrijkste doelen van de Dag van de Dialoog. "In een multiculturele samenleving is het noodzakelijk om mensen met elkaar in contact te brengen en zo vooroordelen te slechten", aldus Sigrun Scheve van Art.1.

Volgens Olga Plokhooij van Nieuwe Maan is de kracht van de Dag van de Dialoog vooral dat iederéén kan meedoen: "Je hoeft niet gestudeerd te hebben of verbaal sterk te zijn. De gesprekken gaan over persoonlijke ervaringen, waarbij je naar elkaar luistert. Verschillen mogen er zijn."

Dialoog van Groningen tot aan Maastricht
Op donderdag 6 en vrijdag 7 november organiseren 25 plaatsen in Nederland hun Dag van de Dialoog waaronder Groningen, Haarlem, Midden-Drenthe, Maastricht en Rotterdam.

Behalve dat er in elke plaats op zeer uiteenlopende plekken dialoogtafels staan waaraan 6 tot 8 mensen intensief met elkaar in dialoog gaan, zijn er ook enkele bijzondere openings- en slotbijeenkomsten waar burgemeesters en wethouders aan deelnemen.

6 november - Burgemeester Leers neemt deel aan een dialoogtafel in Maastricht. 6 november - Uitreiking SAMS-prijs in Haarlem.
7 november - Burgemeester Wallage sluit in het stadhuis de Groningse dialoogdag af. 7 november - Rotterdam reikt de jaarlijkse Dialoog Award uit om 12.30 uur in het stadhuis. 8 november - Laatste dialoogtafel start om 21.00 uur in Montevideo in Rotterdam, het hoogste gebouw van Nederland.

Achtergrond
De Dag van de Dialoog vond voor de eerste keer plaats in Rotterdam in 2002, een jaar na de gebeurtenissen op 11 september in New York. Snel daarna volgden Schiedam en Amsterdam en daarna steeds meer steden dit voorbeeld. Reden voor initiatiefnemers Art.1 en Nieuwe Maan om de eerste Nationale Week van de Dialoog te organiseren.

---