6 no
v 2008
Nummer: N
Mannen van boven de veertig die veel vezels eten, hebben minder kans
op een hartaanval. Iedere extra tien gram aan vezels in de voeding
verlaagt de kans op sterfte aan een hartziekte met zeventien procent.
Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR en het Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu in de American Journal of Clinical
Nutrition.
Voedingsvezels zitten met name in volkoren producten, groente en
fruit, vertelt onderzoeker ir. Martinette Streppel, die begin volgend
jaar op haar voedingsonderzoek hoopt te promoveren. De onderzoekers
hadden verwacht dat oudere mannen die door de jaren heen vezelrijk
hebben gegeten, minder kans hebben op sterfte door coronaire
hartziekten, die het gevolg zijn van aderverkalking. âHet verrassende
is dat de vezels op relatief korte termijn het risico op sterfte aan
deze hartziekten verlagenâ, aldus Streppel. âDaarnaast zagen we geen
verschil in het effect van vezel uit graanproducten, groente of
fruit.â
Haar onderzoek maakt deel uit van de in voedingskringen befaamde
âZutphen-studieâ, een langdurig onderzoek onder veertienhonderd mannen
in Zutphen naar de relatie tussen voeding en hart- en vaatziekten. De
mannen van boven de veertig werden tussen 1960 en 2000 zeven keer
ondervraagd over hun eetpatroon. Verder werd de sterfte door hart- en
vaatziekten bij de veertigplussers bijgehouden. Eerder bleek hieruit
al dat consumptie van vis, groente en fruit de kans op hart- en
vaatziekten verkleint.
âHet voordeel van deze studie is dat je meerdere meetmomenten hebtâ,
zegt Streppel. âIn veel voedingsonderzoek wordt slechts op één
moment het voedingspatroon vastgesteld om die te relateren aan het
ziektebeeld tien of vijftien jaar later. Door de meerdere meetmomenten
konden we zowel het korte- als langetermijneffect van de voeding
analyseren.â / Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.