Ingezonden persbericht

debalie | wo 5 november 2008 | 20.00 | debat

De Geglobaliseerde Glazen Bol #11 (slotaflevering):
De toekomst van de Internationale Gemeenschap Voorspeld

Jan Pronk over het oplossen van het conflict in Sudan, terwijl China steeds machtiger wordt.

Franklyn Lisk over het bestrijden van AIDS in het internationale systeem van de toekomst.

Anna Leander over wat private partijen eigenlijk hebben in te brengen internationaal.

Na één jaar en tien afleveringen, vindt woensdag 5 november de slotaflevering plaats van de serie De Geglobaliseerde Glazen Bol; De Toekomst van de Internationale Gemeenschap Voorspeld. Een paar van de voorspellingen uit de glazen bol:
. In tegenstelling tot wat Rusland ons wil laten denken, wordt oorlog tussen grootmachten, minder waarschijnlijk.
. In tegenstelling tot wat iedereen plotseling weer durft te roepen door de kredietcrisis, is het einde van het kapitalistische systeem nog lang niet in zicht. Al zal wellicht de Chinese variant van staatskapitalisme wat meer de overhand krijgen.
. De toekomst van het internationale systeem wordt bepaald in het Oosten.
. Volgens veel opkomende machten, China voorop, is non-interventie het enige universele principe en niet bijvoorbeeld mensenrechten.
. De rol van natiestaten is op internationaal niveau nog lang niet uitgespeeld.

Wat betekenen deze voorspellingen voor het internationale systeem van de toekomst? Hoe moeten internationale organisaties, zoals de VN, eruit zien om nog mee te tellen in deze 'nieuwe' wereld? Dat zijn de vragen die moderator Wilbur Perlot bespreekt met Jan Pronk, Franklyn Lisk en Anna Leander.

Onze eigen verslaggever Bahram Sadeghi is op pad gegaan om mensen op straat te vragen naar hun grote angsten voor de toekomst en wat ze eraan denken te gaan doen. Tijdens de avond is het resultaat te zien. Verder is nieuw werk in de reeks van de Visual Foreign Correspondents te zien. World Justified (left, centre, right) (2004-2008) is gemaakt door de Braziliaanse kunstenaars Angela Detanico en Rafael lain.

Over de sprekers:
Jan Pronk is o.a. professor Theorie en Praktijk van Internationale Ontwikkeling bij het Institute of Social Studies (ISS) in The Hauge. Hij is een voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking alsmede van VROM. Verder was hij Speciaal Gezant voor de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties in Sudan.

Franklyn Lisk werkt bij de Center for the study of Globalisation and Regionalisation van University of Warwick. Hij doet onderzoek naar internationale governance vraagstukken, vaak gekoppeld aan concrete problemen zoals HIV/AIDS. Hij heeft ruim dertig jaar gewerkt voor International Labour Office (ILO) in Geneva, onder meer als senior econoom gesprecialiseerd in werkgelegenheid.

Anna Leander werkt voor de Copenhagen Business School. Haar onderzoek richt zich vooral op de rol van private partijen in internationale politiek. Haar meest recente werk richtte zich op de veiligheidssector en mogelijke regulering. Ze maakt in haar werk van constructivistische theorie, nog steeds een ondergeschoven kindje in het begrijpen van internationale betrekkingen.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie in samenwerking met de Volkskrant en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken, TNT en NCDO.

praktische info de geglobaliseerde glazen bol #11
Plaats | De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Tijd | woensdag 5 november, 20.00 uur
Prijs | 8 euro / 6 euro (met korting)
Reserveren | De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur)
Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website http://www.debalie.nl/agenda

---- --