CDA

Koppejan bezorgt over lasten waterschappen

De CDA Tweede Kamerfractie is bezorgd over de grote verschillen die tussen waterschappen ontstaan als gevolg van de invoering van de nieuwe waterschapswet per 1 januari 2009.

Het gaat dan met name om het te betalen bedrag per hectare voor de watersysteemheffing. In verschillende delen van het land, in het bijzonder in de dichtbebouwde waterschappen zoals in Zuid-Holland zal de geschatte waardevaststelling per ongebouwd perceel aanzienlijk hoger uitvallen dan voorheen en aanzienlijk hoger zijn dan in andere waterschappen.

CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan: âDoor het toepassen van de nieuwe methode zullen met name in de dichtbebouwde waterschappen de tarieven voor ongebouwde percelen enorm stijgen. Daar worden niet alleen de agrariërs in betrokken gebieden geconfronteerd met sterk gestegen heffingen, maar ook de lokale overheden. Als CDA willen wij niet dat de hogere waterschapslasten voor Rijk, Provincies en Gemeenten afgewenteld worden op burgers en bedrijven door hogere belastingen. Het CDA is voor veilig en betaalbaar.â

Bepalend hierbij is de wijze waarop in de nieuwe waterschapswet, door landelijke toepassing van de methode Delfland, de waarde van de zogenaamde ongebouwde percelen wordt vastgesteld. Onder ongebouwde percelen vallen alle percelen die onbebouwd zijn, uitgezonderd de natuurgebieden. Onder ongebouwde percelen vallen naast agrarische gronden ook wegen, alle openbare vervoervoorzieningen zoals spoor en rails en alle bouwpercelen die als toekomstig bouwterrein voor woningen of bedrijfsgebouwen bestemd zijn.

Voor het vaststellen van de te betalen watersysteemheffing is straks de gemiddelde waarde van het perceel bepalend voor de hoogte van de heffing. Bij de waardebepaling gaat het met name om de verhouding tussen agrarische grond enerzijds en ongebouwde grond voor wegen en bouwpercelen anderzijds. In de dichtbebouwde waterschappen brengt dit een enorme stijging van de gemiddelde waarde met zich mee. Wanneer je de rekenmethode toepast, zie je bijvoorbeeld dat de gemiddelde waarde voor ongebouwd in het Hoogheemraadschap Delfland is opgelopen tot bijna 90 euro per m² tegenover een gemiddelde waarde voor ongebouwd van 30 euro per m' in de nu geldende kostentoedeling. âOp deze manier ontstaan wel heel grote verschillen tussen de waterschappen voor de belasting die agrariërs en overheden moeten betalen in het kader van de watersysteemheffingâ, zo stelt CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan. Middels schriftelijke vragen vraagt hij de staatssecretaris om op korte termijn de onbedoelde financiële effecten van de nieuwe Waterschapswet te inventariseren. Ook vraagt hij aan de staatssecretaris om de voor- en nadelen te onderzoeken van een landelijk vast te stellen waarde van ongebouwd voor alle waterschappen. Het CDA wil zo spoedig mogelijk overleg met de staatssecretaris over de ongewenste financiële effecten van de nieuwe Waterschapswet.

---