persbericht
Datum Nummer persbericht
3 november 2008 081103N
Wethouder praat met scholieren over de verleiding van geld
De gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat jongeren leren omgaan met geld. Dit najaar staat schuldpreventie centraal in tal van activiteiten voor scholieren en hun ouders. Op het Mondial College Lindenholt zijn leerlingen aan de slag gegaan met het thema verstandig omgaan met geld . Wethouder Lenie Scholten bezoekt de school op 5 november om de resultaten te bekijken en hierover met leerlingen in gesprek te gaan.
De bijeenkomst start met de voorstelling "De Verleiding" van Theater Klassekunst, die de leerlingen confronteert met de keerzijde van teveel geld uitgeven. Daarna leiden wethouder Scholten en rector Van den Hark een forumdiscussie met scholieren over (de verleidingen van) geld en testen ze een aantal geldmythes. Bovendien worden de opdrachten tentoongesteld die eerder in de lessen zijn gemaakt.
De activiteiten bij het Mondialcollege maken deel uit van een scala aan preventieactiviteiten dat de gemeente samen met andere organisaties in de stad organiseert. De gemeente helpt niet alleen bij schulden, maar wil ook een actieve rol spelen bij het voorkomen ervan, door jongeren én hun ouders bewuster te laten nadenken over omgaan met geld en financiële opvoeding.
In totaal bekijken bijna 2000 Nijmeegse scholieren op verschillende middelbare scholen de voorstelling "De Verleiding". Daarnaast stimuleert de gemeente de Hyves mymoney.hyves.nl, waarop scholieren en ROC-studenten elkaar vragen kunnen stellen over geld, tips en ideeën uitwisselen of anderen waarschuwen voor financiële valkuilen.
De Nijmeegse basisscholen ontvangen - op aanvraag- een gratis lespakket voor de groepen 7/8. Daarin leren de kinderen anders te kijken naar reclame en groepsdruk, gaan ze er met hun ouders over in gesprek en worden ze aangespoord te budgetteren.
Voor ouders zijn er lezingen over financiële opvoeding, die via de middelbare scholen worden aangeboden.
De gemeente werkt in haar preventieaanpak samen met o.a. NIM/R75, de Diaconie en Tandem, dat activiteiten in jongerencentra organiseert over het geld. Ook Unitas houdt samen met vakbonden voorlichtingsactiviteiten, en het Inter-lokaal ontwikkelde een inkomenscheck voor werkende jongeren.
Volgens NIBUD-onderzoek naar het financieel gedrag van jongeren (2008) heeft een kwart van de jongeren van 15 tot en met 25 jaar moeite met rondkomen. Twee op de vijf jongeren staat wel eens rood en twintig procent zelfs regelmatig. Hoe ouder en hoe meer verantwoordelijkheid de jongere heeft, hoe meer moeite het kost om de financiën in balans te houden. Meer dan de helft van de jongeren die op zich zelf woont, staat rood. Het deze week verschenen onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen (in opdracht van CentiQ) wijst uit dat ook jonge kinderen in toenemende mate financieel problematisch gedrag vertonen. In dit onderzoek is gekeken naar het financieel gedrag en inzicht van jeugdigen en de rol van ouders en financiële opvoeding.
Noot voor redacties
(
Gemeente Nijmegen