Ingezonden persbericht



---





(PERSBERICHT)
Amsterdam, 21 oktober 2008

Pax Islamica IV: Sawm
Theatergroep De Nieuw Amsterdam / Frascati Producties / Sabri Saad El Hamus

Op woensdag 5 november 2008 gaat de theaterversie van het vierde deel van de Pax Islamica: Sawm in première in het LAKtheater te Leiden. Na een succesvolle festivaltournee deze zomer, is Sawm mét Egyptische woestijntent te zien in de theaters. De serie is een openbare zoektocht naar de bron van de islam en de huidige waarde ervan in de westerse wereld. Sawm is geënt op de 4e zuil van de islam, het vasten. Een echtpaar duelleert met harde woorden, scheld- en vrijpartijen, wat uitmondt in soms hilarische scènes. Over de Hel en Hemel van een gemengd huwelijk.

"De fantastisch grappige tekst van Mustafa Stitou speelt op fijnzinnige wijze Oosterse en westerse beschaving tegen elkaar uit. Sawm wordt gespeeld in een knusse tent (.) Een perfecte plek voor dit poëtische liefdesverhaal." (de Volkskrant)

"De zoektocht van Sabri Saad El Hamus en zijn gezelschap De Nieuw Amsterdam levert opnieuw een prachtige voorstelling op, die het waard is door velen gezien te worden." (TheaterCentraal.nl)

Kentucky Fried Chicken vs Ramadan
Sabri, groot liefhebber van de 12e-eeuwse Perzische dichter, filosoof en levensgenieter Omar Khayyám wordt ter verantwoording geroepen door zijn vrouw Sarah. Ze is in de Kentucky Fried Chicken beledigd door een jongen die ze had aangesproken omdat hij zich niet aan de Ramadan hield. Sarah vindt dat haar man haar namens die jongen een excuus verschuldigd is. Het echtpaar besluit elkaar een spiegel voor te houden en zo de lusten en lasten van een gemengd huwelijk onder de loep te nemen. Over de betekenis van het vasten, 'westerse' versus 'oosterse wijsheid', gelovigheid en ongelovigheid, wat er nog over is van de Verlichting én de geheime recepten van Kentucky Fried Chicken.

Tijdens de Ramadan onthoudt iedere Moslim zich van spijs, drank en seksuele gemeenschap, van zonsopgang tot zonsondergang. Moslims geloven dat dankzij het vasten hun zondes verlaagd worden, waardoor de persoonlijke weegschaal in evenwicht komt.

"Met speels gemak worden vooroordelen en het over één kam scheren van hele bevolkingsgroepen aangekaart via een privéconflict. (.) De poëtische en vaak erg geestige benadering in taal en spel geeft deze gemengde relatie een universelere betekenis dan een harde confrontatie vaak voor elkaar krijgt." (Trouw)

"Liefde, zo blijkt, overwint ieder cultureel verschil, al is het met moeite. Fraaie, poëtische zinnen en een actueel onderwerp." (Leeuwarder Courant)

Pax Islamica
Met het vijfluik Pax Islamica wil acteur/theatermaker Sabri Saad El Hamus, de artistiek leider van DNA, een bijdrage leveren aan een open discussie en meer begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Vrijelijk associërend op en spelend met de vijf zuilen van de islam maakt Saad El Hamus een serie van vijf voorstellingen met wisselende theatermakers. Na de spraakmakende eerste drie delen Zoeken naar Mohammed (2006), Mohammed en Omnya (2007, nominatie Louis d'Or) en Zekket (2008), die hij ontwikkelde bij Productiehuis Frascati, volgt nu Sawm (2008). In 2009 wordt het vijfluik afgesloten met het laatste deel Hadj, 'de bedevaart naar Mekka'.

concept Sabri Saad El Hamus tekst Mustafa Stitou gemaakt en gespeeld door Sarah Moeremans en Sabri Saad El Hamus eindregie Caspar Nieuwenhuis choreografie Rina Bernabela kostuumontwerp AZIZ lichtontwerp Gé Wegman ACHTERGRONDINFORMATIE OVER DE MAKERS

Sabri Saad El Hamus (1957, Caïro - Egypte), vertrok op zijn 21e naar Nederland. Daar volgde hij de eerste jaren van de toneelschool Arnhem. In 1988 richtte Saad El Hamus, samen met choreograaf Terence Roe, Stichting Lamaqul op. Met Lamaqul maakte Saad El Hamus o.a. The Undutchables en Yasser bij de Toneelschuur in Haarlem, deze laatste voorstelling werd geschreven door Abdelkader Benali. Zijn Stichting Maqam Lamaqul betekent een verdere verdieping van Saad El Hamus' initiatieven. Vanaf 1 januari 2008 is hij de nieuwe artistiek leider van Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA).

Voor zijn rol in deel 2 van de Pax Islamica Mohammed en Omnya werd Sabri genomineerd voor de Louis d'Or 2007, dé toneelprijs voor beste acteur: 'Hij schakelt fenomenaal tussen de dader- en de slachtofferrol en laat zien wat virtuoos acteren is', aldus het juryrapport.

Mustafa Stitou (1974, Tetouan - Marokko) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd met de dichtbundel Mijn vormen, die genomineerd werd voor de C. Buddinghprijs. Daarna volgden Mijn gedichten (1998) en in 2003 de bundel Varkensroze ansichten, die werd bekroond met de VSB Poëzieprijs en de Jan Campertprijs 2004. Mustafa Stitou verwierf faam als performer op festivals in binnen- en buitenland, en nam deel aan uiteenlopende projecten. Zo voerde het Scapino Ballet Rotterdam een choreografie uit van Nanine Linning op basis van enkele van Stitou's gedichten, en schreef hij voor de Filmmuseum Biënnale teksten bij zwijgende filmbeelden. Met Pax Islamica IV: Sawm debuteert Stitou als toneelschrijver.

Sarah Moeremans (1979, Bonheiden - België) studeerde eerst aan het Kunsthumaniora Sint Lukas de opleiding toegepaste beeldende kunsten in kostuum, mode en textielontwerp, alvorens ze de acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Antwerpen deed. In 2005 studeerde ze af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten aan de regieopleiding met de voorstelling Roostattoo naar T. Williams en won hiermee de Ton Lutz Prijs voor meest veelbelovende regie. Sarah heeft inmiddels aan verschillende theater- en filmprojecten haar medewerking verleend als actrice, regisseur en vormgeefster. Zo speelde zij bij het Huis van Bourgondië, het Toneelhuis en bij Theatergezelschap Victoria. Sarah regisseerde o.a. Zieke Zielen van de Veenfabriek, Voorbij het Tuinhek van Annemarie Slotboom bij Theater Gasthuis, de Nederlaag bij Generale Oost en Spelen met vuur bij Generale Oost/NNT. Volgend seizoen regisseert ze bij DNA Pax Islamica V: Hadj.

Caspar Nieuwenhuis (1977, Deventer - Nederland) heeft theater-, film- en televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Hij is theatermaker en werkt als dramaturg voor De Nieuw Amsterdam (o.a. De Arabier van Amsterdam, Rinoceros, Vuur). Daarnaast heeft hij gewerkt met Eric de Vroedt (Mightysociety#I), Matthijs Rümke (Amadeus) en Justus van Oel. Hij regisseerde in 2005 de Oerol-hit Jetje en haar dansorkest, in 2007 de Balkan-opera Tsi Tsi Tsigane van het Djordji Ferari Orkestar en is vaste regisseur van het maandelijkse theaterjournalistieke programma De Brakke Zondag. Bij DNA heeft hij vorig seizoen Athella|Othello geregisseerd en maakt zijn nieuwe voorstelling Jeruzalem, open stad! in seizoen 2008-2009. DE PERS OVER PAX ISLAMICA

Pax Islamica deel I: Zoeken naar Mohammed - première 4 februari 2006 'Het is een understatement om te beweren dat 'Zoeken naar Mohammed' een actuele voorstelling is. In de week dat moslims ambassades in brand zetten vanwege cartoons van Mohammed, maakt de Nederlands-Egyptische theatermaker Sabri Saad El Hamus een voorstelling over de Islamitische profeet en over de angst om over hem theater te maken.' (Pieter Bots - Het Parool)

Pax Islamica deel II: Mohammed & Omnya - première 6 januari 2007 'Sabri Saad El Hamus schakelt prachtig tussen verleden en heden, lyriek en woede, tussen seksuele opwinding en religieuze overgave.' (Marijn van der Jagt - Vrij Nederland)

'De jury van de grote toneelprijzen liet zondag de kans liggen om de Louis d'Or voor het eerst aan een acteur van niet-westerse oorsprong te geven. Dat terwijl Sabri Saad El Hamus met zijn monoloog 'Mohammed & Omnya' een van de hoogtepunten van het seizoen leverde.' (Wilfred Takken - NRC Handelsblad)

Pax Islamica deel III: Zekket - première 12 januari 2008 'De keuze van Olivier Provily als regisseur is in de roos: hij nagelt Sabri Saad El Hamus het overgrote deel van het ruime uur dat de monoloog duurt als het ware vast aan een witte stoel achter een witte tafel in een witte ruimte.' (Loek Zonneveld - de Groene Amsterdammer)

"De inzet van de theatermonoloog Zekket is eerder speels en fantasierijk dan beklemmend en politiek. (...) Een veelzeggend einde, zowel voor Heer Hamus de acteur als voor de dolende Arabier in Nederland." (Kester Freriks - NRC Handelsblad)

SPEELLIJST SAWM

november 2008
wo 5 & do 6 Leiden LAKtheater
wo 5 theaterpremière
di 11 & wo 12 Breda Chassé Theater
di 18 & wo 19 Groningen Stadsschouwburg

december 2008
vr 5 & za 6 Alkmaar Theater de Vest
ma 15 - do 18 Amsterdam Frascati I
ma 22 & di 23 Veenendaal Theater de Lampegiet
zo 28 - di 30 Rotterdam Schouwburg

januari 2009
wo 7 & do 8 Antwerpen Zuiderpershuis
vr 23 & za 24 Den Haag Theater a/h Spui

(