Gemeente Lochem


Gemeente Lochem trekt waarderingssubsidies gelijk

De afgelopen weken verscheen in Extra Nieuws en op de website van de gemeente een serie artikelen over het uitwerken van het welzijnsbeleid. Dit laatste artikel gaat over de stand van zaken van de harmonisatie van de subsidies voor culturele en sportverenigingen. Kort wordt aangegeven wat op de andere beleidsterreinen gaat gebeuren.

Gemeente Lochem trekt waarderingssubsidies gelijk

In de gemeente Lochem krijgen veel culturele- en sportverenigingen een waarderingssubsidie. De gemeente geeft zo'n subsidie omdat zij het waardeert dat een vereniging nuttig werk doet in de samenleving.

De subsidiebedragen die verenigingen krijgen verschillen sterk. Vaak krijgt een vereniging een bedrag per lid, maar soms ook een vast bedrag of een combinatie van een vast bedrag met een bedrag per lid. Daarbij komt dat de subsidieregelingen verschillen in de oude gemeente Gorssel en Lochem.

Na de fusie van beide gemeenten is afgesproken dat subsidies op eenzelfde manier berekend moeten worden. Als tijdelijke maatregel ontvangen de verenigingen nu nog de oude bedragen. Op dit moment werkt de gemeente aan een voorstel voor een nieuwe berekeningsmethode. Wanneer het nieuwe systeem van waarderingssubsidies ingaat, is nu nog niet te zeggen.

Deelgebieden
De afgelopen weken zijn op deze pagina in Extra Nieuws alle zes de deelgebieden van het welzijnsbeleid behandeld. Naast de waarderingssubsidies betreft het sport en speelruimte, cultuur, peuterspeelzaalwerk, gezondheidszorg en de voorzieningen. In juni maakte het college de inhoudelijke keuzes op welzijnsgebied op basis van de bestuursopdracht die de gemeenteraad in januari 2008 vaststelde. In die opdracht zijn de problemen verkend en de te bereiken doelen geformuleerd.

Voor de zomervakantie legde het college achttien verschillende voorstellen voor aan de gemeenteraad voor het welzijnsbeleid. Het ging onder meer om meer geld voor sportstimulering, een coördinator die een nieuwe impuls geeft aan cultuureducatie op scholen, een forse verruiming van het evenementenbudget, meer aandacht voor achterstanden op de peuterspeelzalen en extra aandacht voor alcoholmatiging bij de jeugd en voor de aanpak van huiselijk geweld.

Deelnemen
Uitgangspunt van het college is dat de gemeente het welzijn van zoveel mogelijk inwoners helpt te bevorderen. Dat door mensen zoveel mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving. Het gaat daarbij zowel om goede en toegankelijke voorzieningen als om activiteiten die gericht zijn op specifieke groepen zoals jongeren, ouderen en mensen met een beperking. Daarbij verliest de gemeente de andere inwoners niet uit het oog.

De afgelopen weken heeft de gemeente overleg gevoerd met allerlei belanghebbenden en organisaties uit de verschillende welzijnsvelden. Nu wordt hard gewerkt aan de verdere uitwerking van het beleid.