Artsen zonder Grenzen


© Stephan Grosse Rueschkamp/MSF (l) en Jake Price (r)

Projectland Pakistan: politieke en gewapende conflictenwoesting

Al meer dan een halve eeuw kampt Pakistan (dat tot 1947 deel uitmaakt van Brits-India) met landelijke politieke onrust en regionale conflicten. Politieke instabiliteit beheerst het land met een bevolking van zo'n 160 miljoen mensen van diverse etnische origine en met verschillende geloven. Het land stond door de jaren wisselend onder militair en burgerlijk bewind. Generaal Perez Musharraf, die in 1999 een coup pleegde, verloor de verkiezingen in augustus 2008. Nu staat Pakistan onder leiding van Asif Ali Zardani, echtgenoot van Benazir Bhutto die in december 2007 door een aanslag om het leven kwam.

Gewapende strijd
Langs de grens met Afghanistan zijn er voortdurend gevechten. In de westelijke gebieden zijn er regelmatig gewapende confrontaties tussen leger en oppositiegroepen. Daarnaast neemt het geweld tussen sekten schrikbarend toe. Naar schatting bevinden zich in het land bijna 887.000 Afghaanse vluchtelingen*. Vooral in afgelegen, plattelandsgebieden is er een gebrek aan schoon drinkwater en zijn hygiënische omstandigheden slecht. Gezondheidszorg is óf afwezig, óf van zeer matige kwaliteit. De schaarse privé-instellingen zijn voor het overgrote deel van de bevolking niet te betalen.

Moeder en kind
Vooral vrouwen en kinderen lijden hieronder. De sterftecijfers behoren tot de hoogste in de regio. In Pakistan overleven 5 op elke 1.000 vrouwen de bevalling niet en halen 8 op de 100 baby's hun eerste verjaardag niet. Geografische barrières maken het voor veel vrouwen moeilijk gezondheidsposten te bereiken. Daarbovenop komt een gebrek aan medisch personeel: 1 arts per 10.000 inwoners en 1 verpleegkundige op de 2.000 mensen**.

Artsen zonder Grenzen in Pakistan
Artsen zonder Grenzen verleent medische hulp aan zowel de lokale bevolking als aan vluchtelingen. Onze teams werken in de Federale Administratieve Tribale Gebieden (FATA), in het Noord-Westelijk Grensgebied en in de provincie Belutsjistan.

Door het toenemend geweld in het Noord-Westelijk Grensgebied en in delen van de Tribale Gebieden is toegang tot gezondheidszorg extreem moeilijk geworden voor de bevolking die letterlijk onder vuur ligt. Het Pakistaanse leger en gewapende milities strijden met elkaar over de controle van het gebied. De gevechten zijn het afgelopen jaar verhevigd en de laatste maanden nog verder verergerd. De frequente bombardementen, zelfmoordaanvallen en langdurige perioden dat een avondklok is ingesteld, leiden tot hoge slachtofferaantallen onder de burgerbevolking, beperking van bewegingsvrijheid en ernstige verstoring van het dagelijks leven. Naar schatting zijn meer dan 350.000 mensen de gevechten in het district Bajaur, in de Tribale Gebieden, ontvlucht. Artsen zonder Grenzen geeft medische zorg aan mensen die gevangen zitten tussen het geweld en aan duizenden mensen die het geweld ontvlucht zijn.

Een greep uit onze projecten. In het district Kurram, in de Tribale Gebieden, waar gevechten tussen sekten het leven van de bevolking overheerst, werken wij in 2 ziekenhuizen in de steden Alizai en Sadda. Hier bieden we moeder-en-kindzorg en kindergeneeskundige hulp. Vanwege de onveiligheid kunnen onze internationale medewerkers in beperkte mate aanwezig zijn. Het project wordt daarom gedurende lange perioden door lokale medewerkers gerund.

In de provincie Belutsjistan verlenen wij hulp aan Afghaanse vluchtelingen. Dit doen wij in een gezondheidspost in Kuschlak, een vluchtelingenkamp ten noorden van de stad Quetta. Per maand voeren onze medewerkers hier meer dan 5.000 consulten uit, begeleiden zij zwangere vrouwen rondom de bevalling en geven zij hulp bij ondervoeding. In een ziekenhuis in grensstad Chaman geven wij gynaecologische zorg en voeren onder meer spoedeisende verloskundige operaties (zoals keizersnedes) uit. In september openden wij een project in de districten Jafarabad en Nasirabad, waar al meer dan 30 jaar een intensief lokaal conflict heerst. Hier geven wij hulp bij ondervoeding. Ons plan is om ook hier moeder-en-kindzorg te bieden.

November 2008 * Schatting van het Hoge Commissariaat voor vluchtelingen van de VN ** Cijfers Wereldgezondheidsorganisatie, The World Health Report 2005, 2006

Aardbeving
Toen de aardbeving in Kasjmir toesloeg op 8 oktober 2005 was ons team al aanwezig. In de maanden na de aardbeving werden ruim 50.000 mensen in Indiaas en Pakistaans Kasjmir (sinds 1947 een omstreden gebied) door Artsen zonder Grenzen medisch geholpen: van chirurgische ingrepen tot psychosociale en basisgezondheidszorg. Meer dan 21.000 mensen werden ingeënt tegen mazelen en tetanus. In najaar 2006 sloten wij onze noodhulp in verband met de aardbeving af.