Nieuw belastingstelsel waterschappen weerspiegelt beter belang
05/11/2008 17:24
Unie Van Waterschappen
De waterschappen krijgen in 2009 een nieuw belastingstelsel. Dit stelsel bepaalt hoe de kosten van het waterschap over de belastingplichtigen worden verdeeld. Het nieuwe stelsel leidt tot een verschuiving van lasten tussen de verschillende groepen van belastingplichtigen. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Unie van Waterschappen. Hierdoor gaan sommigen minder en anderen meer betalen voor hun droge voeten en schoon water. Zoals het er nu uit ziet gaan in verschillende waterschappen de eigenaren van onbebouwde grond, zoals de agrarische sector meer betalen. De natuurbeheerders betalen overal minder.
Mocht het nieuwe belastingsstelsel onbedoelde nevenaffecten met zich meebrengen die negatief uitpakken voor sommige categorieën, dan doet de Unie een voorstel voor verbetering aan de Staatssecretaris.
Als je meer moet betalen is dat uiteraard vervelend. Maar hierbij moet wel worden bedacht dat een belangrijk uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is, dat iemand betaalt naar de mate van het belang dat hij heeft bij het werk van de waterschappen. En dit belang ligt op dit moment anders dan enkele jaren geleden. Het nieuwe stelsel is ook transparanter en eenvoudiger geworden dan het huidige. Door deze vereenvoudigingen is het ook een goedkoper stelsel geworden. Het stelsel is het resultaat van uitgebreide studie en vele jaren van overleg, waarin alle belanghebbende partijen hun zegje hebben kunnen doen. Dit alles heeft geleid tot een wijziging van de Waterschapswet die door de Tweede en Eerste Kamer in 2007 is aanvaard.
OP ANDERE MANIER VERDEELD
Het bedrag dat in 2009 onder het nieuwe stelsel door waterschappen aan belastingen wordt binnengehaald, is niet hoger dan dat het onder het oude stelsel zou zijn. De manier waarop waterschappen het geld binnenhalen om hun werk te doen is namelijk niet van invloed op de hoogte van de kosten van de taakuitoefening.
Binnen het nieuwe stelsel worden de kosten wel op een andere manier verdeeld over de belastingplichtigen. Dit al naar gelang van hun belang bij goed waterbeheer.
De wijzingen van de tarieven voor de landbouw wisselen ook per waterschap. In een aantal gevallen zullen ze lager uitvallen. Maar er zijn ook waterschappen waar de tarieven voor deze sector aanzienlijk stijgen. De natuur zal veel minder gaan betalen.
ONBEDOELDE EFFECTEN
De effecten van het nieuwe financieringsstelsel van de waterschappen zijn voor het eerst merkbaar als na 1 december de waterschappen de tarieven voor het jaar 2009 hebben vastgesteld. De Unie van Waterschappen bekijkt of de wetgeving onbedoelde financiële effecten heeft.
Op basis van deze evaluatie doet de Unie van waterschappen een voorstel aan de Staatssecretaris voor eventuele aanpassingen.
WATERSYSTEEM
De maatregelen om de kwaliteit van het water te verbeteren in rivieren, sloten en plassen worden in het nieuwe belastingstelsel bekostigd met de watersysteemheffing. Net zoals de zorg voor de waterkering en het waterpeilbeheer, die tot dusver werden betaald uit de opbrengst van de zogenoemde 'waterschapsomslagen'.
De watersysteemheffing wordt, net als nu bij de waterschapsomslagen betaald door de inwoners, die dankzij het waterschap in het gebied kunnen wonen, werken en recreëren. Ook de eigenaren van onroerende zaken betalen deze heffing omdat hun eigendommen door het waterschap worden beschermd tegen wateroverlast.