Nieuw-Vlaamse Alliantie


Contingentering: studenten slaan de bal mis (05/11/08)

Donderdag gaan de Vlaamse en Franstalige studenten de straat op. Ze beweren dat er een tekort is aan artsen, tandartsen en kinesitherapeuten. De studenten zijn tegen elke vorm van beperking, zeker een beperking van de instroom omdat dit de toegang beperkt tot het hoger onderwijs. Het is eerbaar en sociaal de open toegang tot het hoger onderwijs te verdedigen, maar het is tegelijk zeer kortzichtig. Gelukkig redeneren niet alle studenten op dergelijke manier. Alvast de Leuvense studenten (LOKO) steunen het VVS FEF niet. Het VGSO, alle Vlaamse studenten geneeskunde, is net opgericht omdat zij al een tijd niet meer akkoord gaan met de stellingen van het VVS en FEF. Er zijn dus wel degelijk nog studenten die iets verder nadenken dan hun neus lang is.

Zeker voor wat betreft tandartsen, kinesitherapeuten en artsen die later gaan fungeren in een solidaire gezondheidszorg, leidt een ongebreidelde toename tot overconsumptie in die gezondheidszorg die nu al niet meer te betalen is. Nu reeds betalen de mensen zelf al 30% van de uitgaven. Tot op vandaag is de overconsumptie in de gezondheidszorg te wijten aan een teveel aan artsen. Niet toevallig is de overconsumptie van de dure specialistische geneeskunde te vinden in Franstalig België, waar zich het meest aantal artsen per 1.000 inwoners bevindt (Vlaanderen zit op het Europees gemiddelde). Trouwens een teveel aan artsen leidt tot een daling van de kwaliteit van de geneeskunde, omdat artsen dan te weinig patiënten zien, wat nodig is om de geneeskunde goed te blijven beoefenen.

De studenten beweren dat er een tekort is, terwijl volgens de OESO België op nummer twee staat inzake het aantal artsen per 1.000 inwoners. Maar het moet gezegd dat dit wellicht een overschatting is. Daarom wachten wij al zo lang op een kadaster van de (para-) medische beroepen.

De studenten scheren ook alles over dezelfde kam. Waarschijnlijk mogen er best wat meer tandartsen komen. Idem voor de kinesitherapeuten. Maar voor de artsen zal men vaststellen dat er veel te veel zijn. Alleen in enkele minder lucratieve specialiteiten zijn er te weinig. Men zal vaststellen dat er bijvoorbeeld een tekort aan huisartsen dreigt. Dit kan opgevangen worden door een praktijkondersteuning en een herwaardering van het beroep, waardoor meer mensen voor het beroep gaan kiezen. Het zomaar meer toelaten van studenten tot de geneeskunde leidt NIET tot meer huisartsen. In Frankrijk zijn er zo net meer dan 600 die afstuderen en weigeren de algemene geneeskunde te beoefenen (zoals dat daar heet): ze doen nog liever hun laatste jaar over.

Tot slot vergeef ik de studenten hun onbezonnenheid. Maar ze moeten echt opletten met demagogie. Nog maar net blijkt uit een parlementaire vraag die ik stelde, dat het aantal buitenlandse studenten geneeskunde daalt! Klik hier om het artikel in Artsenkrant te consulteren.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be