Groen!

Open brief van Groen! voorzitster Mieke Vogels aan de nieuwe president van de VS, Barack Obama

Mijnheer de president,

Proficiat! Het is lang geleden dat de ochtendradio zo veel hoop uitzond, bedankt hiervoor. Amerika bewees door voor U te kiezen dat het klaar is voor de 21° eeuw.

U wordt president op het moment dat onze wereld in crisis is. Wat U echter begreep is dat crisissen ook kantelmomenten kunnen zijn. Jarenlang hebben neoliberale economen ons doen geloven dat de financiële markt en de economie ons overkomt, net als het weer dat je kan observeren en voorspellen maar waar je verder niets kan tegen beginnen. Vandaag wordt opnieuw duidelijk dat noch de financiële markt, noch de economie autonome systemen zijn die zichzelf reguleren, maar dat ze gebaseerd zijn op afspraken tussen mensen. Zeer snel zal U samen met de andere wereldleiders rond de tafel zitten om nieuwe afspraken te maken over het financiële systeem in de hoop zo wereldwijde bankcrisissen in de toekomst te voorkomen.

Mijnheer de president, niet alleen het financiële systeem maar het hele neoliberale economische systeem beukt tegen haar grenzen. Vorige week nog publiceerde het WWF een rapport dat aantoont dat de aarde veel sneller opwarmt dan tot nu toe werd gevreesd. Verder doen zoals vandaag betekent achteruitgaan. Elke dag gaat onze wereld er meer en meer op achteruit. Alleen een ingrijpende verandering van onze economie kan hierop een antwoord bieden. We moeten naar een andere economie, een economie die wel rekening houdt met de grenzen aan de draagkracht van mens en milieu.

Uw landgenoot Thomas L. Friedman, één van de architecten van de globalisering, heeft een nieuw boek geschreven: De toekomst is groen. "Amerika moet afkicken van olie en radicaal zijn hele energiesysteem hervormen van fossiel naar schoon, efficiënt en hernieuwbaar. Alleen een groene economie kan Amerika weer tot een leidende natie maken," schrijft Friedman. Maar een groene toekomst is enkel haalbaar als we wereldwijd nieuwe afspraken maken over wat we verstaan onder welvaart. Vandaag meet men de welvaart van een land nog altijd door alle goederen en diensten die in 1 jaar tijd geproduceerd worden, op te tellen. Hoe meer verkeersongevallen, hoe beter voor onze welvaart. Een verkeersongeval brengt nu eenmaal heel wat diensten in beweging: ambulanciers, gezondheidszorg, verzekeringsmaatschappijen, garagisten... Of neem nu watervervuiling: hoe meer vervuiling, hoe beter voor ons Bruto Nationaal Product (BNP), want hoe vuiler onze rivieren, hoe meer waterzuiveringstations we moeten bouwen.

Daarom mijnheer de president vragen de ecologische partijen uit heel Europa U om ook de herziening van de welvaartsmeter BNP/BBP van ons economisch systeem op de agenda van de wereldtop te zetten. Laten we wereldwijd afspreken om de tijd van het BNP/BBP achter ons te laten. Zolang dit instrument het ijkpunt voor welvaart is, wordt de olieverslaving niet ontmoedigd en kan de economie niet vergroenen. Economen en wetenschappers werkten de voorbije jaren aan alternatieven. De tijd is rijp om nu voor die alternatieven te kiezen. Of de economie in een land groeit of krimpt, moet voortaan gemeten worden met de ISEW (Index voor duurzame economische welvaart).Deze index houdt rekening met de waarde van het ecologisch kapitaal, met de inkomensverdeling in een bepaald land en valoriseert ook de arbeid die gebeurt in de autonome sector, de sector waar onbetaalde arbeid wordt gepresteerd (bvb. vrijwilligerswerk, sportclub draaiende houden, poetsdag in de wijk). Door groei te meten met deze duurzame ISEW-index draaien we een ecologische sleutel in onze economie: producten worden steeds duurzamer terwijl de wegwerpmaatschappij wordt afgebouwd.

Overheden zullen dan niet langer bedrijven steunen die geen rekening houden met de draagkracht van mens en milieu. Deze bedrijven tasten immers onze `echte' welvaart aan en hebben dus een negatief effect op de ISEW-meter. Bedrijven daarentegen die produceren op basis van het cradle to cradle principe, verdienen wel overheidssteun want zij doen de groene groei stijgen. Cradle to cradle bedrijven maken niet langer producten die belanden op de vuilnisbelt. Deze bedrijven hebben hun productiemethode radicaal herzien zodat alle componenten van een product gerecycleerd worden en zo opnieuw grondstoffen worden van een nieuw product. Zo zijn er nog vele voorbeelden van duurzame initiatieven die zorgen voor echte welvaart omdat zowel de natuur als de mens er beter van worden. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Mijnheer de president, vandaag werken tal van bedrijven, wetenschappers, vakbondsmilitanten, ambtenaren, leerkrachten en vrijwilligers .. aan concrete oplossingen voor een groene, duurzame ontwikkeling. Hun stem klinkt helaas nog te zwak door op de plaatsen waar er beslist wordt. Hun stem dringt al helemaal niet door tot de nationale regeringen, het IMF en de grote financiële centra. Het komt er op aan deze positieve dynamiek te bundelen en te versterken zodat de 21ste eeuw de mooiste eeuw in de geschiedenis van de mensheid wordt. Mijnheer de president, wij rekenen daarvoor ook op U. De toekomst is inderdaad groen.

Mieke Vogels Partijvoorzitter Groen!